megnéztem a zeitgeist 3 részes változatát délután. érdekes, főleg az első rész. leginkább azért az, mert egy erőltetett baromságnak tűnt így elsőre. de ami felkeltette a figyelmemet, az jézus születésének asztrológiai párhuzamáról szólt, úgyhogy gyorsan utána is néztem a dolognak. az alap ugye az, hogy december 25.-én az orion öve egy vonalat alkotva a szíriusszal egyenesen a napkelte helyére mutat, mellette pedig ott a kereszt csillagkép. és az értelmezés szerint ebből fakad a feltámadás mítosz, tudniillik dec. 22, 23, és 24.-én a nap eléri a legalacsonyabb égi pályáját, (meghal a kereszten) majd 25.-én már elindul "visszafelé", vagyis újból hosszabbodnak a nappalok (3 nap múlva feltámad). az orion-öv három csillaga a három királyok, melyeket a szíriusz, mint az ég legfényesebb csillaga vezet el a kelő naphoz (jézushoz). na, én gyorsan le is modelleztem a helyzetet. a helyszín jeruzsálem kr.e.1.12.25 0h.1min.

látható, hogy az orion-öv és a szíriusz meghosszabbítása köszönőviszonyban sincs az ekliptikával.
a következő képen az orion-öv éppen lenyugszik a látóhatár alá, de ez egy cseppet sem zavarja a napot abban, hogy az ekliptika mentén keljen fel - úgy 3 és fél óra múlva.

a kereszt csillagkép viszont már feljött az égre, bár az sem a kelő nap fölött, ahogy a filmbéli ábra mutatta.
több mint két órával azután, hogy a "háromkirályok" és szíriusz eltűnt az égről, végre megtörténik amire vártunk; a látóhatár alól meghosszabbított vonal az ekliptikára mutat

viszont a nap meg sehol.
és végre felkel a nap...

hoppá...
viszont a kereszt éppen nyugszik, ez érdekes.
nos, nem vagyok benne biztos, hogy a horizont alatt lévő csillagokat ugyanolyan elv szerint lehet a horizonthoz rendelni, mint az az fölött lévőket (meghosszabbítás). de ez nem változtat a lényegen: a szíriusz és az orion-öv nem mutat semmi különlegeset... és azért ezt ellenőrizhették volna, mielőtt filmre viszik!