A "kezdet és vég", a "miért" és a "van-e miért" kérdéskör

Isten

Moderátorok: Gabe, dkj, aranylaci

no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Isten

Szerző: aranylaci » 2006.03.17. 12:03

Kedves Fórumosok!

A "Tud-e az Isten akkora követ teremteni, amekkorát ő maga sem tud felemelni?" kérdéssel kezdtük.

Voltak válaszok, hogy "mi ezt nem értjük", meg hogy "több száz év múlva értjük meg", stb. Tehát lényegében nem volt olyan válasz, ami megfelelt volna a kérdésre.

Egyik vélemény szerint az ember "nem képes felfogni" a választ. Holott, szerintem soha nem az ember felfogóképességével volt baj a történelem során, sokkal inkább a szándékaival....

Nos, természetesen van válasz fenti kérdésre, csak a válasz - révén vallásos dogmákat érint -, nyilván nem fog osztatlan sikert aratni...

Nos, A világ nem teremtés által jött létre, mint ahogy nem is ősrobbanás által. Mind a teremtés, mind az ősrobbanás tanát jó pontossággal még "elméletnek" sem lehet tekinteni, hiszen egyikre sincs semmi de semmi bizonyíték. (Aki mást mond, nem ismeri kellő alapossággal a témát és a szakirodalmat...)

A Világegyetem mindig is volt és mindig is lesz, nagysága végtelen. "Minden, amit anya szült el is pusztul" - felfogásunknak ez persze ellentmond, de itt nem a részekről, hanem a részek egészéről van szó. Ami több, mint a részek egészének egyszerű matematikai összege.

Mivel az Isten a Világegyetem része (azon felül nem állhat, hiszen "HOL" állna?), az Istent csakis a Világegyetem létezéséből lehet megérteni.

Ha valaki az élet problémáját is végiggondolja és meg is érti (lásd a honlapomon az "Élet a Földön és a Földön kívül", illetve szintén ott, Grandpierre Attila írásait), az könnyen levonhatja a következtetést: Világegyetem = Isten. Mondjuk erre őseink már tízezer évekkel ezelőtt is rájöttek, ezért tisztelték a Napban, a Holdban, a Föld bolygóban megjelenő istenséget...

A feltett kérdésre válaszolva: Isten nem tud teremteni, merthogy senki sem tud. Isten csak átalakítani képes dolgokat (sokkal jobb hatásfokkal, mint mi...) Tehát ahhoz, hogy akkora követ "teremtsen" amit ő maga sem tud felemelni, végtelen időre lenne szüksége, mert össze kellene hordania a végtelen Világegyetem Végtelen mennyiségű anyagát. Nos, olyasmi ez, mint ha azt mondanánk, hogy a négyzetgyök 2 függvény a végtelenben éri el az x és az y tengelyt. Azaz: soha.

Tehát: Isten nem képes teremteni, csak átalakítani, de azt korlátlan mértékben! Viszont, a végtelen Világegyetem végtelen teréből, végtelen mennyiségű anyagot csak végtelen idő alatt, azaz (matematikai értelemben) SOHA nem tudna összehordani.

Következtetés: Isten - belátható időn belül - nem képes akkora követ teremteni, amit ő maga sem tud felemelni.

További következtetés: tehát igaz, kvázi, mindenható, de "korlátolt keretek között". Tehát: belátható időtartományban - nem mindenható.

A fenti gondolatmenetet könnyű megérteni. Nem kellenek évszázadok felfogásukhoz. Az ősink mindig is így tudták.

Szeretettel:
Aranylaci
no avatar
User

Vendég

Szerző: Vendég » 2006.03.17. 15:24

Ez a topic jó lesz :)
Amúgy szerintm a teremtést nemúgy kell érteni ahogy amúgy értenénk hogy hét nap, meg stb... Hanem képletesen, erre vannak is utalások a bibliában. Meg amúgy is ha Isten azt mondja Mózesnek, hogy x milló évvel ezelőtt alakult ki, meg haltak ki, meg stb... az necces lett volna.

Amúgy lehet hogy ez kicsit érdekesen hangzik, de a "szabad akarat" téma megértéséhez nagy segítséget nyújt A mátrix címő könyv vagy film trilógia. Csak az a baj hogy sokan nem értik, de ha többször nézi meg az ember akkor már kezd derengeni.
no avatar
User

Rush

Szerző: Rush » 2006.03.18. 01:53

Isten és a felemelhetetlen kő. Ezzel csak az a gond, hogy egy mondvacsinált probléma. Egy hasonló példa az áttörhetetlen fal és a megállíthatatlan ágyúgolyó esete. A megoldás egyszerű, nem létezhetnek ugyanazon rendszerben, mivel ellentmondanak egymás létezésének.
no avatar
User

Rush

Szerző: Rush » 2006.03.18. 01:54

Egyébként meg miért akarna isten felemelhetetlen követ alkotni? Vagy általánosabban: miért akarna ellentmondani magának?
no avatar
User

ascsca

Szerző: ascsca » 2006.03.18. 10:27

Bezony!
De Isten teljesen másik "dimenzióban" él, vagy hogy mondjam. Ott ahol ez lehetséges. Mármint azn az alapon hogy neki minden lehetséges. Elég sok minden van amit az ember képtelen megérteni ha emberi aggyal gondolkozik.
(a vendég is én voltam)
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Szerző: aranylaci » 2006.03.18. 15:14

A felvetett kérdés filozófiai. Nem arról szól, hogy van-e a kérdésnek értelme. A kérdés arról szól, hogy Isten mindenható-e vagy sem. A kérdés végiggondolása értelmében: nem az.
no avatar
User

Vendég

Szerző: Vendég » 2006.03.18. 16:04

Dehogynem. Az. Tud teremteni akkora követ amit még ő se tud felemelni, és fel tudja emelni azt a követ is, ha akarja. Bonyolult, de a lényeg az hogy Isten teremti ezt a követ is. Isten tudna öngyilkos is lenni ha akarna (szerencsére nem akar) és akkor se lenne mindenható. De véleményem szerint ha ezt végig gondoljuk tudományosan, akkor nem juthatunk arra hogy nem mindenható, hiszen a tudomány mai állása szerint nem létezik olyan kő amit Isten se tud felemelni, nem lehet valami olyan nagy és olyan sűrű, pontosabban a végtelennél is nagyobb és sűrűbb. Nem kéne meghatározatlan fogalmakkal dobálózni mint például "olyan nagy amit még ő se tud felemlni". Mondjunk nyugodtan számszrű értéket. Ugye hogy egyből rábólintunk hogy fel tudja emelni.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Szerző: aranylaci » 2006.03.18. 17:41

Kedves Ascsca!

Nos, a természet nem olyan dolog, hogy minden egyes elemét ki lehetne fejezni számszerűen. Pl. Ludolf-féle szám, aztán a négyzetgyök kettő, stb. Léteznek, meg is tudod őket rajzolni, csak éppen megmérni nem.

Annak azért örülök, hogy végiggondoltad, tudományos kritériumok alapján az Isten nem mindenható, meghogy öngyilkos sem tudna lenni, stb. A hívő ember számára Isten mindenható és felfoghatatlan. Az arasznyi emberi léthez képest feltétlenül az.

Ismétlem, az ember mindent képes megérteni, ha meg akar, a meg-nem értés sokszor nem tudáshiányból, hanem a kellő szándék hiányából fakad.

Isten Mindenhatósága filozófiai kérdés. A hétköznapi életet különösebben nem befolyásolja megválaszolása. A "végső kérdések ismeretének" érdekében van szükség ilyen kérdések feltételére és megválaszolására. Ettől még Jézus tanításának igazságtartama egy jottányaival sem lesz sem kisebb, sem nagyobb. Attól még továbbra is a "szeretet törvénye" lesz és marad a legmagasabb szintű törtvény.

Szeretettel:
Aranylaci
no avatar
User

Vendég

Szerző: Vendég » 2006.03.19. 17:14

A lényeg: Addig amíg Isten nem teremt felmelhetetlen követ addig mindenható, és mivel azt csinál amit akar, addig, amíg ő ezt meg nem akadályozza mindenható lesz. És mivel semmi szándéka nincs arra hogy ezen változtasson az is marad.
no avatar
User

Vendég

Szerző: Vendég » 2006.03.22. 12:15

Sziasztok!

Szerintem Isten nem teremthet olyan valamit,mely nagyobb nála,amely meghaladja őt. Nem is lehet öngyilkos mivel a mi fogalmaink szerint nem is él, hanem létezik. Van, volt, lesz. Ő minden és semmi egyben.
Ha képes lenne őngyilkos lenni,ha meghalna eltünne az egész világ,ami elég abszurd.


Gabe
Avatar
User

sheriff

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
Hozzászólások

860

Csatlakozott

2006.02.11. 17:15

Szerző: sheriff » 2006.03.22. 12:25

Isten meghalt ! ------- Sheriff

Sheriff meghalt! ------- Az Isten

:lol:
Nem bírtam nem ki hagyni!
Aki nem ismerné, ez valami graffiti szöveg féle.
no avatar
User

Vendég

Szerző: Vendég » 2006.03.22. 13:55

tegnap pont ezt akartam berakni aláirásnak de nem sikerült :(
Amúgy Nitzhei írta.
no avatar
User

Vendég

Szerző: Vendég » 2006.03.22. 14:01

ja és ascsca voltam
Avatar
User

sheriff

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
Hozzászólások

860

Csatlakozott

2006.02.11. 17:15

Szerző: sheriff » 2006.03.22. 15:55

Tényleg, most már beugrott !!!

Nem emlékeztem, hogy mi volt a név. Ráadásul, lusta is voltam utána nézni.

:oops:
no avatar
User

Anett

Da Vinci Code

Szerző: Anett » 2006.05.22. 13:34

*
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Anett 2010.02.04. 14:38-kor.
no avatar
User

Angel

Szerző: Angel » 2006.05.27. 08:40

Nekem is tetszett. Utánna is olvastam Jim Marrs könyvében.
Tetszik nekem ez a Dan Brown csávó. :lol:

Jól írkál.
no avatar
User

Sanosdoar

Isten

Szerző: Sanosdoar » 2006.06.21. 10:12

Sziasztok!
Isten tud e olyan követ teremteni ,amit nem tud felemelni?--re a válasz

Isten nem teremt olyasmit,ami szükségtelen. :!:
no avatar
User

Sanosdoar

Isten

Szerző: Sanosdoar » 2006.06.21. 10:18

Sorry! Valami baj lehetett a szerverrel....
no avatar
User

ascsca

Szerző: ascsca » 2006.06.21. 11:11

Nem, erre a válasz az hogy:
-Tud, csak te hülye kolátort ember vagy aki nem tud felfogni a kis agyával semmit, Istenhez képest a tudásod nulla, csak ilyen primitív gondolatok kreálására vagy képes.
Mármint ezt nem neked mondtam, hanem annak aki ilyet kérdez :D
Vagy egy másik vályasz:
-Igen, ez a kő te vagy.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Szerző: aranylaci » 2006.06.21. 16:07

Jelen esetben én kérdeztem... Most nagyon megbántottál.....:))))

Azt szerettem volna érzékeltetni, mennyire téves az istenfelfogásunk.

Aranylaci
no avatar
User

Gagxy1

Szerző: Gagxy1 » 2006.06.21. 20:38

sztm isten mibenltét nem kell túlságosan taglalni, pont azért mert istent sose foghatja fel egy halandó...

sokkal inkább vizsgálni kellene a hit mibentltét
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Szerző: aranylaci » 2006.06.22. 18:39

Nem tagadom egy "felettes szervező", egy "felettes tudat" létezését, hiszen mindig is azt állítottam, a Világegyetem intelligens önszervező LÉNY. Viszont emellett, efölött, ezalatt, akárhol, istennek helye nincs. Isten csak a Világegyetem része lehet, de mivel Isten, ezért egyenlőnek kell vele lennie. Nem a mennyországban ücsörög és bennünket figyel, miként bénázunk.

A Világegyetem többrétegű lehet, és bizonyára szintjei is vannak. Ez a fentieknek nem mond ellent.

Ami viszont fontos, az Isten nem lehet "mindenható" a vallási értelem szerint. Pl. Nem tudja megsemmisíteni önmagát. Nem tudja megsemmisíteni a Világegyetemet (ami lényegében ugyanaz). Engem ki tud törölni a történelemből, egész galaxishalmazokat is, de az egész VIlágegyetemet, azaz önmagát nem. tehát NEM mindenható. És filozófiai szempontból ez a fontos.
Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Powered by phpBB ®
cron