Szerző: Valka » 2008.06.16. 19:40
miért félünk a haláltól? gondolj csak vissza, mióta is félsz tőle? én arra emlékszem, hogy gyerekkoromban egyáltalán nem féltem, sőt kívántam a halált, mert azt gondoltam, hogy az valami dicsőségbe való megváltódás és eszem ágában sem volt, hogy 16-17 évesnél valaha is öregebb leszek. de aztán lettem és sok lelki és egyéb megrázkódtatás ért, gyakorlatilag az életem egy lassan, de bitzosan lefelő ívelő görbe lett. igaz, ebből sokat tanultam, na nem is ebből, hanem inkább abból, hogy hogyan tudnék kitörni belőle. sokat küzdöttem és őrlődtem, kipróbáltam sokmindent, játszottam a tudatommal és sokszor az ép elmémmel is. tapasztalt lettem és most mindezek után úgy érzem van valamim, ami ez a tudat amit elértem. és bár annak ellenére, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ez senkinek (sokszor még nekem se) nem ér egy fabatkát se, mégis ragaszkodom hozzá, mert megszenvedtem érte. valamit elértem, de nem tudom, hogy ez jó-e vagy rossz, (a boldog és gondtalan gyermekéveknek régen vége) de szeretném megtudni, mert nem vagyok biztos benne, még maradnom kell, hogy kiderüljön. kezd kialakulni bennem egyfajta félelem, hogy ostobán elvesztegettem az életemet, hogy az ami vagyok, amiért küzdöttem csak egy szánalmas vicc. a halál most már nem csak megdicsőülés, hanem megaláztatás is lehet akár, mikor odaát, vagy "valahol" kiderül, hogy egy semmirekellő vagyok. félni kezdtem a halált, mert kell az élet, kell, hogy bizonyosságot nyerjek, kell, hogy bizonyíthassak, nem akarom, hogy ez a sok szarság amin átmentem mind semmivé váljon. és mi a helyzet azokkal az 50-60+ éves emberekkel, akik egy tüsszentés után is rögtön kórházba rohannának legszívesebben? csak akkor nyugszanak meg később, mikor már tudatosul bennük, hogy számukra nincs tovább, mikor belátják, hogy rajtuk már nem múlik semmi. akkor olyanok kezdenek lenni, mint valami bölcs, higgadt gyerek és többé nem félnek már, hanem várnak... nekünk félőknek még van mit veszítenünk; a lehetőséget, hogy valami nagyot alkossunk, valamit véghezvigyünk, ami valahol mélyen belénk van írva.
a bűntudat nem helyettesíti a tudatosságot!