Nos igen.
Divatos az ilyen "lelkiállapotokat" a materiallista pszichológia szemszögéből magyarázni, és lealacsonyítani azzal, hogy ezek nem mások mint egyszerű vágyak meggyöződéssé válása, és csak egyfajta védekezési stratégia az élet szörnyűségeivel szemben.
Pedig ez nem minden esetben igaz. Mint mindenkit általában, engem is sok sorscsapás, gyász, méltatlanság ért. És ha már végkép elveszettnek látszik minden, mit tesz az ember? Elkezd kutatni a világ vallásai között, hogy megtalálja az igazságot. Igen ám, de kevés kivételtől eltekintve az igazság ilyenkor gyakran egyenértékű azzal ,hogy melyik tan tetszik a legjobban. Ezt a hibát el kell kerülni.
Én elkerültem. Vallásnélküli vagyok. De meggyőződésem, hogy létezik az Isten, és meggyőződésem, hogy a lelkünk (ami valójában saját önvalónk) öröklétű.
Nem gyakran szoktam üzletelni Istennel, azaz ha bajban vagyok, akkor nem szoktam fogadkozni cserébe azért, hogy "megmentsen". Talpnyaló sem vagyok, azaz nem szoktam "imádni" őt (pl. mint a hívők az istentiszteleten) azért, hogy nehogy megharagudjon rám, vagy nehogy megbüntessen.
Imátkozni is csak kivételesen szoktam, pedig ez önmagában véve nem helytelen.
Tény, hogy minden embernek személyreszabott istenképe van, mert objektív istenképet megfogalmazni szinte lehetetlen. Nem is feladatunk ez jelen létezési formánkban.
Istentelen világban élünk. Nem csak azért, mert mi emberek elszúrtuk az egészet, hanem azért is, mert a természetes milliőnk is ezt sugallja: Ragadozó állatok megölik és megeszik nővényevő társaikat. Élősködő növények más növények pusztulása árán élnek. (Még a dalai láma is bogarak százait tapotsta már el,természetesen nem szándékosan)
Tehát a környezetünk is azon az "elven" működik, hogy : Ölj, vagy elpusztulsz. Ha nem akarsz éhenhalni, pusztitanod kell az élőlényeket.
De van az éremnek egy másik oldala: a tapasztalatok nem csak ilyen nyomasztó végkövetkeztetésre vezethetnek, hanem sokkal felemelőbbekre is. Pl logikailag be lehet bizonyítani, hogy a tudat, öntudat nem csak az anyag "mellékterméke", és szavahihető emberek beszámolóinak ezreit olvashatjuk a "túlvilági" tapasztalataikról. (Arról nem is beszélve, hogy pl az amerikai fizikusok, biológusok negyven százaléka hisz Isten létében. Collins, a Human Genom Projekt vezetője egykor ateista volt, mára már meggyőződése,hogy van Isten).
Előző életeinkre - a kivételektől eltekintve - nem szabad emlékeznünk. Miért? Mert ha emlékeznénk rájuk, akkor földreszállt angyalok lennénk és nem Emberek. Halhatatlanságunk és Isten létének ilyen foku tudata kizárná néhány fontosabb megtapasztalandó és megtanulandó dolog létét, nevezetesen az önzetlenséget és a feltétlen szeretetet. Csak valódi bajban nyilvánulhat meg valódi erény. Jelenlegi létformánk és környezete (természet) egy valódi "baj", a valódi erények birtoklása rajtunk múlik. Ha e istentelen(nek látszó) világban ÖNZETLENŰL (tehát nem valamiféle isteni büntetéstől félve, vagy isteni jutalmat várva) válunk jóvá, akkor az örökkévalóság szinpadán a Mesterek tapsát is meghallhatjuk.