A hétköznapi problémák fóruma! Bármi ami a többi fórumba nem illik, azt ide írjátok!

A só

Moderátorok: Gabe, dkj, aranylaci

Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: A só

Szerző: Laca » 2010.12.29. 08:02

Úgy látszik beletrafáltam valamibe nagyon a sóval! :))) Csak egyél nyugodtan sok konyhasót, és amikor majd az intenzív osztályon könyörögnél az életedért de már beszélni sem tudsz, talán átfut a félig lebénult agyadon amiket itt összehordtál "gábor"! Mindenesetre nem kívánok neked sem ilyen rosszat, de te tudod ezt igazán, ezért irkálsz különböző neveken ilyen alattomos támadásokat...
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

Yunnan

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

35

Csatlakozott

2008.12.27. 12:21

Tartózkodási hely

Sopron

Re: A só

Szerző: Yunnan » 2010.12.29. 08:35

Szerintem Laca jó szándékkal írta le, amit tudott. Lehet vele egyetérteni, vagy más véleményen lenni, de talán nem kellene rossz szándékot, vagy hazugságot feltételezni. Egyébként minden egyes vegyület lehet méreg is, a szervezetbe bevitt mennyiségtől függően (még a víz is). Nincs két egyforma szervezet, teljesen azonos igényekkel. Ennél fogva a szükséges tápanyagok, nyomelemek optimális napi mennyisége véleményem szerint jócskán eltérő lehet az egyes embereknél. Saját magára kissé odafigyelve (esetleg némi orvosi segítséggel) szerintem mindenki közelebb kerülhet saját optimumához.
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: A só

Szerző: Laca » 2010.12.29. 08:45

Pontosan Yunnan!

"Elsózott élet

Az elegendő sóbevitelt nemcsak a különféle csemegéken levő szemcsék biztosítják, hanem elsősorban a készételekben, zöldségkonzervekben, húskészítményekben és sajtokban levőkkel. Így fordulhat elő, hogy a "sóhatárt" gyorsan átléphetjük ­ átlagban napi 10-15 g sót fogyasztunk, amivel valósággal elsózzuk életünket. Ez rossz szokás, a tulajdonképpeni szükséglethez semmi köze nincs. A kis gyerekek érzékeny nyelve inkább a sószegény ételeket részesíti előnyben a felnőttek "normális" sózású ételeivel szemben. Ezért a bébiételeket nem szabad utána sózni, ezeknek nem a felnőttek ízlésének kell megfelelniük. Az évekig tartó "dózisemelés" következménye a túlzott bevitel, ami egészségünket veszélyezteti, a só ekkor mutatja meg hatásának árnyoldalát.

A mennyiség a fontos

Már Paracelsus, a késő középkor híres orvosa találóan fogalmazott: "Az adagtól függ, hogy egy dolog mérgező-e vagy sem." És ez vonatkozik a fehér sószemcsékre is. A régi Kínában volt szokás sóval öngyilkosságot elkövetni ­ egyszerre 2 kg só bekebelezésével.

De már lényegesen alacsonyabb menynyiségnél is jelentkeznek a kellemetlen hatások, például erős szomjúságérzetet kelt, mert hatására szervezetünk több folyadékot igényel, ettől pedig a szív és a vesék nagyüzemben dolgoznak. És ez nem tesz feltétlenül jót nekik.

További kellemetlen mellékhatása a sóban gazdag ételeknek, hogy a szövetekben felhalmozódik a víz. Általában a vese meghatározott mennyiségű nátriumot tud átszűrni és a vizelettel kiválasztani. A maradék a szervezetben marad és megköti a vizet a szövetekben. Ez viszont kihat a karcsú vonalakra is: nem ritkaság a néhány kg-os súlygyarapodás sem. A szemek és az arc ödémás lesz, a gyűrűt nem lehet fel- vagy lehúzni, és bővebb ruhára van szükség.

A rendszeresen nagy sófogyasztás legsúlyosabb következménye azonban a magas vérnyomás ­ ez persze nem vonatkozik mindenkire. Az érfalak is merevebbé válnak, és megnő a rájuk gyakorolt feszítő erő. A tudósok megállapítása szerint a nagy sóbevitel miatt magas vérnyomásban való megbetegedés valószínűsége különösen a magas vérnyomásra való született hajlam és az örökletes sóérzékenység esetében nagy.

Öröklött sóérzékenység

Feltételezések szerint a sóérzékenyeknél a sejtek nátriumháztartása nem jól szabályozott, így az érizomsejtekben túl sok nátrium gyűlik össze, ennek következtében a vérerek összeszűkülnek, a vérnyomás nő. Mivel a magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés kiváltó oka, ennek egyszer akár rossz vége is lehet.

Ugyanakkor a magas vérnyomás alattomos baj, hiszen az érintettek többnyire csak akkor veszik észre, amikor az már "befészkelte" magát. Rendszeres vérnyomásméréssel azonban időben észlelhető a probléma.

Persze nem a só az egyetlen kiváltója a magas vérnyomásnak ­ a túlsúly és a túl sok alkohol is hozzájárul. Tehát ha a magas vérnyomás ellen tenni akarunk, nem elég csak a sófogyasztást napi 5 g-ra csökkenteni. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás is.

"A kevesebb só nem károsít" mottót jó, ha mindenki megszívleli. Mert ki tudja biztosan, hogy nincs-e örökletes sóérzékenysége vagy magas vérnyomásra való hajlama?

Sópótló tippek és trükkök

Kevés sóval ízletes ételt varázsolni ­ művészet. Ám nem is olyan nehéz.

A fehér szemcsék leginkább fűszerekkel­ ánizzsal, Cayenne-borssal, gyömbérrel, korianderrel, szegfűszeggel, kurkumával, köménnyel, babérlevéllel, szerecsendióval, paprikával, szegfűborssal, csillagánizzsal, vaníliával és fahéjjal ­ helyettesíthetők.

Jók a friss fűszerek, a fokhagyma és a vöröshagyma is. Megfelelő adagban kiemelik a csemegék sajátos ízét.

Használhatunk még kész fűszerkeverékeket, a sült- vagy grillfűszerek, húskivonat, kész mártások, ketchup és salátaöntetek sok sót tartalmaznak.

Vigyázzunk a "rejtett" sóval, amit elsősorban a konzerv- és mélyhűtött készételek, zacskós levesek, sajtok, füstölt húsok, felvágottak, hal- és zöldségkonzervek, sütemények, kekszek tartalmaznak. sószegény felvágottak és sajtok a reformházakban vásárolhatók, sószegény kenyér néhány pékség polcain található.

Sószegény diétás termékek csomagolásán fel kell tüntetni a benne levő konyhasó mennyiségét. Például a diétás levesek100 g maximum 100 mg nátriumot tartalmazhatnak.

Süssünk otthon kenyeret! Ha több élesztővel készítjük, egy egész adag sót takaríthatunk meg.

Nézzük meg az ásványvíz nátriumtartalmát. Lehetőleg olyat válasszunk, mely literenként 20 mg-nál nem tartalmaz többet.

A sónak van egy gyakorlati oldala is. A vörösborfoltoknak semmi esélyük sincs, ha rögtön rászórunk egy adag sót. Rövid hatóidő után mossuk ki ­ esetleg többször is ­ és a folt eltűnik.

Az elsózott étel főzés közben még megmenthető. Tegyünk bele néhány szelet nyers burgonyát, még egyszer forraljuk fel, majd a szeleteket vegyük ki, és kész is az ízletes étel. A nyers burgonya ugyanis magába szívja a sót, semlegesíti annak kellemetlen ízét."

Forrás: http://www.utisugo.hu/wellness/szauna/e ... 22028.html
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2010.12.31. 18:10

Háát, nagy az Isten állatkertje...!
Ti pedig akik hisztek a sóellenes propagandának, ha előbb nem, hát akkor eszméltek majd amikor késő lesz. A só megvonása előbb vagy utóbb de betegségekhez vezet, ha tetszik hanem, ha hiszitek ha nem, akkor is. A só ezredéveken át nem betegitett meg senkit, a mennyiségével nem spóroltak, annyit ettek az emberek amennyit a szervezetük megkivánt és az márpedig 16-18 gramm, feltételezve hogy megiszol legalább két liter vizet. - Tekintve hogy a só mennyisége csak a vízbevitellel együtt értelmezhető.
Nem irok róla többet, mert nálam okosabbak azt megtették. Íme pl itt (a hozzászólásokban van a lényeg!):
http://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/20 ... i_kezelese
Vagy olvassátok el ezt is: http://www.tisztaso.narod2.ru/
Meg ezt: http://www.biokemia.blogol.hu/
Akit ezek nem eleégítenek ki, látogassa meg Tejfalussy András honlapját: http://aquanet.fw.hu/
De fentebb egy helyen valaki már beírt egy linket, azon együtt is olvashatók az előbbiek is és még sok más is.
A saját tapasztalatom is a só fontosságát bizonyítja! Én szívbeteg vagyok és nekem is (mint mindenki másnak is) az orvosok a só drasztikus csökkentését írták elő. Kb egy fél év múlva a bajaim megsokszorozódtak. Az orvosok csak találgattak, az állapotom rohamosan romlott. A szivem már alig tudta ellátni a feladatát, felkészültem a legrosszabbra. Akkor határoztam el, hogy nekem már mindegy, mi a franckarikának egyek én íztelen ételeket tovább ha úgyis vége a dalnak. Attól kezdve ismét sóztam az ételeimet ugyanúgy ahogyan annakelőtte. Pár nap alatt megszünt a fejfájásom, a szivem valamelyest új életre kelt. Korábban is furcsállottam hogy nekem a kardiológus miért írt fel koleszterincsökkentő statin hatóanyagú gyógyszert, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok szerint a koleszterinem nulla! Azaz nincs! Attól kezdve, én, a szívbeteg, egyik napról a másikra abbahagytam a gyógyszerek szedését (huszonegy receptet írt a háziorvosom havonta!!). Persze szigoruan a saját felelősségemre tettem. S mint az ábra bizonyítja, még élek és mivel a bajaim gyökere tápanyaghiány volt, azokat hozzáértő szakember által összeállitott "recept" alapján pótolom ma is és annak része a só is, - napi 16-18 gramm mennyiségben, szóval, köszönöm jól vagyok és azóta nem voltam kórházban, az orvos csak hümmög amikor a csaknem probléma nélküli laboreredményeimet látja, a szivem teljesítőképessége ugyan sohase lesz a régi, de sokkal sokkal jobb, már fát vágni is tudok (kisebb megszakításokkal persze).
Magamról ennyit. S tegyem hozzá, hogy a legfontosabb érv a tapasztalás, azon belül is a saját tapasztalataink. A tapasztalatok alapján jutott az emberiség folyamatosan előbbre, s ebbe beletartozik az orvostudomány is. Mígnem, valakiknek érdemessé vált a tudatlan, hozzá nem értő embereket félrevezetni, azért, hogy annak kapcsán busás jövedelemre, haszonra tehessenek szert. Ilyen érdekszervezet lett a gyógyszeripar és neki asszisztál az orvosok többsége. A só-mítosz is így keletkezett, a koleszterin-mítosz is, a zsír, a vitaminok és egyebek fontosságának az elbagatellizálása, de a sort folytatni lehet és több oldal teleírása után se lenne vége, azután ott vannak a kitalált betegségek amiket azért találtak ki hogy minél több legyen a bevételük. (Depresszió, cellulitisz, nyugtalan láb szindróma, - hogy csak egy-két példát említsek.) (Ezekről a Szendi Gábor oldalán lehet bőséggel olvasgatni. S van ott is szó a sóról is...)
Azokat akik gondolkodnak és megpróbálják mások szemét is felnyitni, azonnal támadják és minden erővel megpróbálják beléfolytani a szót. - Pontosan ezt teszi itt ez a laca nevü antimagyar.
Persze, nem kell nekem hinni, higyjetek Ti csak a lacának meg a hozzá hasonlóknak, akiknek a tarsolyában mindig akad nem is egy érv ami elleneszól a józan gondolkodásnak és méginkább a valóságnak.
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2010.12.31. 18:30

S még valamit, mert elfelejtettem... Én nem irkálok ide különböző neveken. Most vagyok itt másodszor és tojok rá hogy te laca vagy netudomkivagy mit gondolsz rólam. Kettőnk közül te vagy az akinek a szavai félrevezetnek, hazugok.
Nem szivesen vitatkozom, főleg ha azt látom hogy olyasvalakit kellene meggyőznöm aki valamilyen oknál fogva azt nem akarja. Ezért, ha lehet ezentúl inkább elkerülöm a vitát és hagylak a saját levedben főni. Élj boldogul, ne egyél sót ha nem akarsz, s csak beszélj le róla másokat is. De mint előbb már írtam, egyre többeknek nyílik fel a szeme és látják meg, utasítják el a hazugságot. Szerencsére...
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: A só

Szerző: Laca » 2010.12.31. 18:56

Mindenki egyen sót amennyit megkíván a szervezete,de nem káliumos sót, erről beszélnék ha odafigyelne valaki végre! Gábor BUÉK neked is, és ne csüggedj, hogy nem olyan okos mindenki mint Te és a mestereid! :)))
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2010.12.31. 19:54

Így azért már sokkal jobban hangzik. Ha még elhagynád azt is hogy "mestereim", akkor teljesen megbékülnék veled, Laca. - Nekem nincsenek "mestereim", őszintén szólva nem is tudom konkrétan kikre vagy mire gondolsz igazából. Én csak egy magyar ember vagyok, aki még képes logikusan gondolkodni és helyesen értelmezni, észrevenni a rengeteg hazugság között elvesző valóságot.
Egyébként, én is Boldog Újesztendőt Kivánok, Neked Is És Mindenkinek Ki Itt Olvas!
Üdvözlettel: Gábor
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: A só

Szerző: Laca » 2010.12.31. 23:30

Gábor...azokra gondolok mint "mesterek" akik osszák az igét csőstül és lehet nem veszik figyelembe hogy minden ember szervezete más, és milyen rejtett betegségei lehetnek pl. sóérzékenység. Egyikünknek nem árt a sok só, másoknak súlyos gondokat okozhat. Erre szerettem volna csupán felhívni mindenki figyelmét, legfőképpen a káliummal nagyobbrészt kevert konyhasóval kapcsolatban. A legutolsó "konyhasó" amit kidobtam legalább 5-6 összetevőből állt. Nátrium, kálium, csomósodásgátló, meg a fene emlékszik mi még, de azt tudom hogy rengeteg kálium volt benne. Káliummal meglehet állítani a szívet, el kellene gondolkodni azon hogy miért hal meg ennyi fiatal erős sportoló hirtelen szívmegállástól. Nem csupán a nátrium hiány okozza a bajt, mert a szervezet vésztartalékol nátriumot, arra az esetre ha nagymértékű izzadás lép fel valami fizikai igénybevétel miatt. Viszont a rengeteg kálium víz hiányában elvégzi a kivégzést. Én most is azt mondom aki egészségesen változatosan táplálkozik és iszik terheléstől függően, annak sokkal kisebb az esélye hogy beüt nála a baj. Azért vedd figyelembe ha abba hagytad a gyógyszerszedést, annak évek múlva komoly következményei lehetnek. A szervezetet rászoktatták az "orvosok", és ha valaki elhagyja azokat(főleg ha hirtelen átmenet nélkül) akkor a vérnyomása az egekbe szökkenhet rövid időn belül. Ha neked semmi bajod és a leleteid is rendben vannak, akkor csak gratulálni tudok, mert lássuk be vannak kivételesen erős akaratú emberek, és maradjon is rendben minden továbbra is!
Kicsit hosszúra sikeredet irományom, és többen nem is szeretnék foglalkozni a sóval mint témával, a józan paraszti ész döntsön, de ne feledjük Magyarországon van a legtöbb szívbeteg és rákos Európában, a táplálkozási szokásainkkal is gondok lehetnek esetleg.
További szép estét, és gondtalan újéveket mindenkinek!
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: A só

Szerző: aranylaci » 2011.01.01. 08:58

A kálium igen fontos ingerület-átvivő anyag. A szívben mint enzim szerepel, azaz a szívritmuskeltésben döntő fontosságú. De minden izomműködés esetében is, ahol kitartó ingerlésre van szükség (kálium-nátrium pumpa). Azaz éppen a hiánya okoz szívmegállást. A mai étrendből hiányoznak a kálium-tartalmú ételek, mármint a "tömegétkeztetésben". Egyik módja a kálium pótlásának a só. Továbbá, a véralvadásban van igen fontos szerepe. A só emellett tartalmaz jódot is, hiánya pajzsmirigy-elégtelenséghez vezet. A normál étrendben szintén nagyon kevés a jód, és a sugárzás ellen is részben véd, azaz az ózonlyuk ellen. A konyhasó (NaCl), mindig KCl társaságában kristályosodik ki, azaz a "természetes" konyhasónak a KCl tartalma is legalább egyharmad. Mindig is így fogyasztottuk.
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: A só

Szerző: Laca » 2011.01.01. 09:14

Természetesen igazad van Laci! De olyan mértékben több a kálisó sok konyhasóban ami már káros.
A pontos arányok lennének a döntőek, magam is szedek Panangint abban is van kálium a magnéziummal együtt, (valamikor sportoltam és ismerem az arányokat)rendben a vérnyomásom és a ritmuszavarok is elmúltak. Nem is volna semmi baj az üzleti sóval ha az lenne benne ahogy kibányásszák vagy lepárolják.
Kálium tartalmú élelmiszerek: http://www.gvmd.hu/htm/kalium.htm
És végül Tejfalussy András nyílt levele a Magyarországi Schultz Hitközséghez: http://www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/mazsihiszdij1.htm
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2011.01.01. 16:53

Kedves Laca! Ne aggódj az én gyógyszereim hiánya miatt. Már 15 éve nem eszek gyógyszert!! S még mindig itt vagyok és egészségesnek érzem magam mint a makk, pedig korábban két szvinfarktusom is volt! Azóta se szívroham, se "szurkálás" se semmi.

Kálium nem kell a sóba, Kedves AranyiLaci! Tévedsz amikor azt állítod hogy a mai ételek nem tartalmaznak elegendő káliumot! Éppen ellenkezőleg, a mai élelmiszereink nagyságrenddel több káliumot tartalmaznak ahhoz képest amikor a földeket még nem műtrágyázták. Ez pedig azért van így, mert a műtrágya mindössze néhány elemet tartalmaz, holott a növényeknek mind a 84 elemre szüksége lenne ami a talajban természetesen van jelen illetve volt jelen akkor még, amikor a földeket szervestrágyázták. A növények csak ahhoz a néhány elemhez jutnak így hozzá, amit a műtrágya tartalmaz, jellemzően nitrogénhez, foszforhoz és káliumhoz. A növények az összes többi tápanyag tekintetében mintegy kizsigerelik a talajt. Az ételek emiatt hiányosan tartalmazzák a tápanyagokat, viszont a mérgező káliumot nagyságrenddel nagyobb arányban a korábbiakhoz képest, s méginkább az emberi szükséglethez képest, ami nem a ma általánosan ajánlott 3,5-4,5 gramm, hanem mindössze 0,4-06 gramm!! Ha ezen felül még a só is tartalmaz káliumot, az mérgezéshez vezet, annális inkább, mert a kálium a sóban szervetlen anyag. Ugyanis két elem kivételével a szervezetünk csak és kizárólag ionos kötésben tudja beépíteni a tápanyagokat (úgynevezett szolvatációs burokban, ahogyan a növények tartalmazzák azokat). A két kivétel a nátrium és a kálium. Utóbbit a szervezetünk fel tudja venni, de a szervetlen kálium megszámlálhatatlan betegségnek a forrása, azon a látható tüneten kívül, hogy perforálja a beleket!
A sónak nemcsak káliumot, hanem mást se kell(ene) tartalmaznia, ugyanezen ok miatt. - Jódot se, ami egyébként jellemzően mindig káliumhoz kötött, mint káliumjodid és/vagy káliumjodát. A sóból a jód nem (sem) szivódik fel jó hatásfokkal, ahelyett lerakodik a szerveinkben és mérgez. A só jódozása egy tévút volt! Ezt több külföldi országban már rég elismerték és le is álltak vele. A sót is egyre több országban "rehabilitálják", csak a mi országunk kullog mindig a sor végén.

Nátrium-kálium-pumpa a sejtek falában működik és nem az izmokban.
Káliumra valóban szüksége van a szervezetünknek, csak nem abban a mennyisségben amit folyamatosan sulykolnak belénk. A káliumnak a 98%-a a sejten belüli térben van, csak a 2%-a mobil. Ellentétben a nátriummal, ami éppen forditott. Ezt az állapotot hivatott fenntartani a nátrium-kálim-pumpa.
Ennélfogva, egészséges emberben, a kálium nem ürül számottevően, éppenezért nem is kell azt külön is pótolni! Pótolni azt kell ami állandóan ürül, ilyenek a vízben oldódó vitaminok - többek között - és a nátrium is mivel a nátrium javarészt a sejtenkívüli térben található, mobil. A Na az ami folyamatosan ürül a szervezetünkből!
A káium a szívre éppen hogy nem jótékonyan hat az általánosan ajánlott sokkal nagyobb mennyiségben! Történetesen, éppen magyar kutatók voltak akik meghatározták azt, hogy a szervezetbe egy órán belül bejutó 1 grammot meghaladó mennyiségü kálium torzulást okoz a szívműködésben! A vesénk káliumeltávolítási sebessége 2,2-3,6 gramm naponta. Az ennél a mennyiségnél több kálium, nem képes kiürülni. Ezért mérgezi a sejteket, az egész szervezetet. Ezzel szemben a vese nátriumüritési képessége eléri a 40 grammot naponta, - anélkül hogy aközben a vese a legcsekélyebb mértékben károsodna!

A vérünk nátriumszintje a meghatározó a nátrumklorid-szükségletünket illetően, ami optimális 140 és 144 mmol/l között. (Ezt a vérszintet kb 2 liter tiszta víz elfogyasztása mellett, mintegy 16-18 gramm tiszta NaCl képes biztosítani.) Ha a vérszintünk ettől eltér, az előbb-utóbb betegséghez vezet.
A vérünk káliumszintje optimális 4,5-5mmol között. A határt túllépve, ~6mmol/l környezetében már leáll a szív, beáll a halál! A 4,5-5mmol/l vérszintet, (az emlitett két liter tiszta víz elfogyasztása mellett,) 0,4-0,6g KCl tudja biztosítani.
Egy nap alatt legfeljebb 3,6g káliumklorid juthat a szervezetünkbe, ami még nem okoz problémát. Egy nap alatt a szervezetbe jutó ~11 gramm káiumklorid halált okoz.
Egy óra alatt a szervezetbe jutó ~1g káliumklorid torzulást okoz a szívműködésben. Egy óra alatt a szervezetbe jutó ~5-6g KCl halált okoz! (Így ölt a Fekete Angyal!)

100g sertéshúsban ~440g kálium van; 100g dióban ~1700mg kálium van(!); 100g banánban ~500mg kálium van; 100g citromban ~275; 100g buzalisztben ~110; 100g brokkoliban 465; 100g krumpliban 340; 100g paradicsomban 240; 100g parajban 560; 100g petrezselyemzöldben 1000g; 100g sárgarépában 360; 100g sárgaborsóban ~1200; 100g lencsében ~1150; 100g szójában ~1945g kálium van! (hogy csak néhányat említsek...)
Könnyen belátható, hogy nem nehéz átlépni a már veszélyes szintet. S akkor kell-e még a sóba is kálium?!

A nátrium a vérben védőfaktor, ami adott esetben a kálium károsító hatását is kompenzálni képes!
Az ételeinken felül a konyhasónak nem kell tartalmaznia káliumkloridot, Kedves AranyiLaci! Nem egyharmadrészben, hanem semennyit se! Az eredeti magyar szabvány azt egyébként tiltja is, csak sajnálatos hogy manapság azzal nem foglalkoznak. (A szabvány szerint a konyhasónak legalább 97%-ában NaCl-t kellene tartalmaznia!)

Kérlek olvasgass a belinkelt oldalakon, mert ott mindezeket részleteiben megtalálod.

(Bocsánat a hosszas írásért, egyébként pedig magam se foglakoztam ezekkel csak amiután a betegségem folytán igazi gyógyító szakemberhez vetett a sors. Nekem persze könnyebb volt mindezt felfogni, merthogy amig dolgozni tudtam, biokémikus voltam. Az ajánlott linkek alatt nálam még hozzáértőbbek írásait lehet olvasni.)

Üdvözlettel és BUÉK mindenkinek, Gábor
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2011.01.01. 17:03

Bocsánat, kicsit siettem és ezért itt-ott hiányzik egy-egy betü és természetesen a petrezselyemzöld s a szója se gramm mennyiségben, hanem 1000mg- ill. 1945mg-ban azaz milligramban értendő. Mégegyszer elnézést...
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: A só

Szerző: aranylaci » 2011.01.01. 20:57

Kedves Gábor!

Nem kicsit, nagyon siettél...

Nem gondolnám, hogy tömegesen fogyasztanak az emberek pl. karfiolt. Tehát elképzelhető, hogy egyes növények kálium-tartalma valóban magasabb, mint egykor, viszont azokat nem fogyasztják tömegesen. A disznó- és egyéb húsok növesztőhormon-tartalma sokkal veszélyesebb, mint pl. a kálium-tartalma... Mégis falják tömegesen. Úgy kell nekik.

Nagyon meredek dolgokat állítasz a káliumról, olyannyira, hogy ezekre inkább egyenként nem is reagálnék. Túl sok lenne. Csak "szemelvény": 1. Az egészséges ember villámgyorsan hatalmas mennyiségű káliumot tud veszteni. pl dolgozik... 2. Nemcsak a vesék választanak ki káliumot. Az izmokat szerinted nem sejtek építik fel kedves Gábor? Sima-izomsejt, harántcsíkolt-izom-sejt.....
no avatar
User

Intuíció

Re: A só

Szerző: Intuíció » 2011.01.01. 22:36

Békés és Boldog Új Évet Mindenkinek !


Laca nagyon fontos témát vetett fel. Elolvasva a hsz-eket azt javaslom, hogy mindenki csak arra a fórumra írjon, szóljon hozzá, ahol az adott téma érdekli, nem pedig oda, ahol betegeknek tartja az adott probléma felvetőjét.

Mert érdekes módon ez utóbbiak közé lehet sorolni a hozzá nem értőket.


A szóbanforgó témához az alábbi hozzáfűznivalóm lenne. Ezt bárki leellenőriztetheti önmagánál, és az eredményeket látva
elég önmagával megbeszélni a dolgokat:

".....Ha meg szeretnéd tudni, hogy elegendő jó sót eszel-e, akkor csak a vérképedet kell megnézni. Korábban már említettem a Donnan egyensúlyt. Ez azt is leírja, hogy egészséges embernél a vérben 142 mmol/l Nátriumnak kell lenni. Régi orvosi könyvek még leírják, hogyha a vér Nátrium értéke 140 mmol/l alá csökken akkor az már KÓROS és hyponatrémiáról beszélünk. A vérképekben a Nátrium referencia tartománya jelenleg 135-145 mmol/l, ami egy szándékosan eltorzított érték. (Ha előveszed a vérkép eredményeidet több évre visszamenőleg, akkor látni fogod, hogy a referencia tartományokat úgy módosítgatják, mintha csak egy időjárás jelentés volna. Nem csak a Nátrium
vonatkozásában.) A Nátrium igazi referencia tartománya valójában 140 - 144 mmol/l. A határok kitolásával elfedték, hogy az emberek tömegesen betegek a rossz sótól! A jelentkező tünetekre meg majd mindenféle gyógyszereket fognak szedni, jelentős hasznot hajtva ezzel a gyógyszeriparnak..."
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2011.01.02. 00:01

Kedves AranyiLaci!

Természetesen, a húsok növesztőhormon-tartalma is veszélyes, de nem veszélyesebb, mint bármely ételnek a szükségesnél magasabb káliumtartalma.
Igaz, ha a kálium csak kicsivel több mint a szervezet tűrőképessége, akkor "csak betegséget fog okozni" és nem azonnali halált, de, garantáltan lerövidíti az életet!
Lehet más a véleményed, de ez attól még így van! Nem én állítok meredek dolgokat a káliumról, hanem mindazok akik mást mondanak!
Ám az hogy "Az egészséges ember villámgyorsan hatalmas mennyiségű káliumot tud veszteni. pl dolgozik..." meg az hogy "Nemcsak a vesék választanak ki káliumot." - nagyfoku hozzánemértésedről árulkodik, - már megbocsáss...
Miután a kálium 98%-a a sejten belüli térben van, nagy mennyiségü kálium ürítéséről eleve szó se lehet! Azon kívül, a vesénk nem képes "nagy mennyiségü" káliumot kiválasztani, csak legfeljebb 3,6 grammot naponta! - Ezek, egyetemi tankönyvekben olvashatók!

Nemcsak a vesék választanak ki káliumot? Ne haragudj de ez már több a soknál. Igenis, a szervezetünk egyetlen szerve, a vese választja ki a káliumot! A nátriumsót amit kiizzadsz Kedves Laci, azt is a veséd választja ki!

S persze, az izmokat is sejtek építik fel, de a nátrium-kálium-pumpa attól még nem az izmoknak része, hanem a sejteknek!

Kedves Laci! Én tisztellek Téged, de azt gondolom, ezúttal olyasmihez szóltál hozzá amiben nem vagy otthon. Láthatóan nem győzött meg amit elmondtam, pedig az mind, tényeken alapul. Nem vetted a fáradságot hogy elolvasd a vonatkozó ajánlott irodalmat. Pedig ha azt megtetted volna, a tények mögött olyan nevekkel találkoztál volna, mint Dr. Szabó Dezső, Prof. Dr. Országh József, Prof. Dr. Papp Lajos, Dr Mercola, stb. - hogy kapásból csak pár nevet említsek. S megbocsáss, az Ő szavukkal áll szemben a Tiéd. S Te, úgy véled hogy jobban tudod, mint ők, jobban tudod mint azok akik az egész életüket a szervezet rejtelmeinek a kutatásának szentelték...?

Az előttem szóló által hozott idézet is alátámasztja amit elmondtam.
Én leírtam a lényeget. Ennél többet nem tehetek. Aki ért belőle, jó, aki nem, azt felesleges győzkődni...

Remélem, nem sértettelek meg...

Üdvözlettel: Gábor
no avatar
User

Erzsi

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

2

Csatlakozott

2011.01.02. 01:37

Re: A só

Szerző: Erzsi » 2011.01.02. 01:42

Kedves Aranyi Laci! Ne haragudj, de tényleg butaságokat írtál. Az egészséges ember nem tud "hatalmas mennyiségű" káliumot veszteni, mert a káliumnak csak 2 % -a van a sejteken kívül. A sejtekből a kálium nem ürül. A vesék választják ki a káliumot! Az izmokat sejtek építik fel, de olyan hogy "harántcsíkolt-izom-sejt" nem létezik, simaizom és harántcsíkolt izom az van.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: A só

Szerző: aranylaci » 2011.01.02. 10:03

Kedves Erzsi!

A "hatalmas mennyiséget" természetesen a folyamat gyors lefolyására értettem, továbbá a keringésben részt vevő kálium arányához képest. Ha valaki rövid idő alatt nagy mennyiségű káliumot veszít a legkülönfélébb kellemetlenségekkel kell szembenéznie, egészen akár a szívrohamig. Erre gondoltam.

Igazad van. Pontosítsunk: "harántcsíkolt izomzatot alkotó sejt". - Természetesen erre gondoltam. De ez még mindig kisebb pontatlanság, mint "sejtfalat" emlegetni állati-emberi lény esetében.
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2011.01.03. 00:05

Kedves Laci!

Konkrétan nem nekem írtad, de nekem szól, - megválaszolom:

Kifogásoltad a "sejtfal" szót, mert szerinted emberben olyan nincs.

Gondolom azt eddig is sejtetted, hogy én nem vagyok mai gyerek... S az én, korabeli tankönyveimben még sejtfal volt(!), - de mind a mai napig is előfordul hogy sejtfalnak említik a sejtmembránt (olyankor természetesen nem, ha konkrétan a sejt felépítéséről van szó)!
Őszintén szólva, nem gondoltam hogy valakinek eszébe jut még ebbe is belekötni.
Te, aki előtte bődületes badarságokat irkáltál próbálsz a kákán is csomót keresni. Mert ez a részedről csak kötözködés...!

Amiről az oldaladon bátorkodtam írni, ahhoz az ismereteimet legnagyobbrészt a "A belgyógyászat Alapvonalai 1-2. kötet (Prof. Dr. Magyar I., Prof. Dr. Petrányi Gy.)" egyetemi tankönyvből meritettem. Azonkívül ebből: "Technika a biológiában 8. kiadás A biológia aktuális problémái (Dr. Kocsár László, Dr. Greguss Pál, Dr. Szabó Dezső, Dr. Sellyei Mihály)" és ebből: "Jegyzet az intenziv betegellátó szakasszisztensek számára 1-2. kötet (Dr. Varga Péter)"

Ahhoz hogy bárki könnyen utánanézhessen, linkeket ajánlottam, ahol célirányosan a sóval kapcsolatos hazugságok a teríték, s ahol ugyancsak hivatkoztak ezekre a tankönyvekre és azon felül még számos azóta megjelent tudományos kutatási eredményre is.

"...a keringésben részt vevő kálium arányához képest. Ha valaki rövid idő alatt nagy mennyiségű káliumot veszít a legkülönfélébb kellemetlenségekkel kell szembenéznie..."

Ez, igaz.
De kérlek, értsd meg végre, hogy a keringésben nincs nagy mennyiségű kálium, tehát egészséges ember, nem is "veszíthet" "nagy mennyiségű" káliumot!


Amiről mindvégig beszéltem, az nem áll messze tőlem hiszen a szakterületem része. Szeretem az embertársaimat és nem áll szándékomban senkit se félrevezetni, ellenkezőleg, azon igyekszem hogy mások is vegyék észre hogy mi folyik körülöttünk, hogy folyamatosan hazugságokkal találjuk szembe magunkat (és nemcsak) az egészségünket illetően.
Te pedig, akarva-akaratlanul, gátolni próbálsz.
Egyébként, egyáltalán nem furcsa nekem a hozzáállásod, mert nem először találkozom ilyennel.

Megértem a kétkedőket is. A net tele van szeméttel, "nem könnyű elválasztani az ocsut a tiszta buzától", azaz nem könnyü kiválasztani a temérdek zagyvaság és/vagy szándékos hazugság közül az igazságot.
Valamiről hamisat elterjeszteni sokkal könnyebb, mint azután azt tisztára mosni!

Gábor
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: A só

Szerző: aranylaci » 2011.01.03. 13:04

Kedves Gábor!

Értem, tehát Neked "jogodban" áll butaságokat írni, csupán azért, mert felsorolsz 5-6 könyvet. (sejtfal-sejthártya, izomsejtek, stb.)
"Jogod van" félreérteni az általam írtak hangsúlyát és rögtön "hozzáállási problémákkal" vádolni.
Nos, ez az, ami tényleg "érdekes" hozzáállás.

Egyetemi anyagot idéztem, lásd alább (kiemelés tőlem):

Aranylaci

http://xenon.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/ho ... -bazis.pdf

Kálium anyagcsere változásai
A káliumion 98 %-ban intracellulárisan, 2 %-ban extracellulárisan helyezkedik el. A vesén
keresztül nagy mennyiségben ürül.
Az aldosteron hatására a kálium ürítése fokozódik.

Hypokalaemia (a szérum kálium szintje kevesebb, mint 2,8 mmol/l.)
Okai: Elégtelen kálium bevitel
Fokozott káliumvesztés, ami lehet gastrointestinális (hányás), renális, és
hormonális (mellékvese hyperfunkció)
Jellemző tünetei: az izomgyengeség, hyporeflexia, ritmuszavarok.
Hyperkalaemia (a szérum kálium szintje magasabb, mint 5,5 mmol/l)

Okai: Vesebetegség esetén csökkent káliumürítés
Túlzott mennyiségű kálium bevitele a szervezetbe
Fokozott szövet szétesés (pl:égés, tumor)
Mellékvesekéreg elégtelenség
Acidózis
...
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2011.01.03. 18:24

Kedves Aranylaci!

Kérlek, olvasd végig a korábbiakat és látni fogod hogy kettőnk közül ki irkált butaságokat! Ez annális inkább fontos és érdekes is, mert amit most legutóbb idemásoltál, az csak egyetlen ponton különbözik attól amiről mindezideig beszéltem! (Legfeljebb csak Te nem vetted észre!)

Előszöris! Én egészséges emberről beszéltem, mert ezen a fórumon, egyáltalán a só- és káliumszükségletről volt szó!
Ez a kitétel (amit folyamatosan hangoztatsz): "nagy mennyiségben ürül" - relatív!
Egyrészt, nem ürülhet több kálium mint az extracelluláris térben lévő mennyiség, azaz 2%! Ha annál mégis több ürülne, az csak és kizárólag megbetegedés esetén következhet be! Nézd csak vissza amit írtam! Minden esetben ott áll hogy: "egészséges emberben"!
Másrészt, nem ürülhet több kálium, mint amennyit a vesénk egyáltalán képes eltávolítani! Az a mennyiség pedig egyénenként eltérően, 2,2 és 3,6 gramm közötti! Ennél a mennyiségnél több, maradandóan károsítja a vesét!!!!
Egészséges emberben a kálium csak és kizárólag a vesén keresztül ürül!
Csupán hányással és úgynevezett "vizes hasmenéssel" (vízzel együtt ürülő széklet) lehetséges nagyobb mennyiségű káliumot veszíteni! Ekkor azonban már nem beszélhetünk egészséges emberről, Kedves Laci!

"Hypokalaemia (a szérum kálium szintje kevesebb, mint 2,8 mmol/l.)
Okai: ELÉGTELEN KÁLIUMBEVITEL
Fokozott káliumvesztés, ami lehet gastrointestinális (hányás), renális, és
hormonális (mellékvese hyperfunkció)."

Ebben van az az egy pont, amiben eltér a valóságtól: "Elégtelen kálium bevitel". Ez nem állja meg a helyét, erre épül a "só-mítosz"-nak a káliummmal kapcsolatos hazugsága!!!!
S ha Te ezzel példálózol, akkor Te nem értettél meg az előbbiekből semmit!

Mégegyszer(!):

Elégtelen káliumbevitel, átlagos, normális étkezés mellett nem lehetséges! Azért nem, mert az élelmiszereink messze több káliumot tartalmaznak mint a szervezetünk igénye!
A szükségletünk ugyanis, nem a normálisnak hazudott 3,5-4,5 gramm/nap, hanem csupán 0,4-0,6 gramm/nap! Erre utal az optimális vérszint is, ami - mint már én is mások is itt leírták, - nátrium esetében 142mmol/l (140-144), kálium esetén pedig ~4,75mmol/l (4,5-5). A kettő aránya ~30:1! Ilyen a magzatvízben is az arány és a Ringer-oldatban is, - nem véletlenül! - Ugyanis ez felel meg a szükségletünknek!!!!

Csak és kizárólag betegségben lehet szükség a káliumnak a pótlására külön is!!!!



Kedves Aranyilaci, kettőnk közül aki butaságokat írt az Te vagy! S ezt még tetézted is az értetlenségeddel!
Ahelyett, hogy egyet is elolvastál volna azok közül amit ajánlottam! Pedig ott ezek mind, részletesen le van írva!

Ismételten ideírom, olvasd el ezeket:
http://tisztaso.narod2.ru/
http://www.biokemia.blogol.hu/
http://fehersolyom.info/e107_files/publ ... valasz.pdf
Az utóbbiban megtalálható a válasz arra, hogy milyen módon sikerült elérni azt, hogy még az orvosok is elhigyjék a sóval kapcsolatos hazugságot!
S igen, én könyveket is emlitettem, egyetemi tankönyveket, mert nekem a rendelkezésemre állnak. Nem a ma tanitott hazug verzió található bennük!!!! A hozott idézeted, Kedves Laci, már az újabb változat, az, ami segítségével az orvosokat is félrevezetik. - Az iménti pdf-ben elolvashatnád hogy hogyan. De nyilván nem teszed meg, hiszen eddig se tetted, ahelyett inkább butaságokat írtál, majd ezt rólam állitottad.

Kedves Laci! A vitánk érdemtelen, hiszen egyikünk felkészültsége a témában - finoman fogalmazva - kivánni valót hagy maga után. Tisztán látszik, hogy a biológia, a biokémia, nem az erősséged.
Nem akarom rád sütni hogy "okoskodó" vagy, jóllehet megérdemelnéd. De tudatlanul vagdalkozni, méginkább úgy hogy a felajánlott írásos anyagot se olvasod el, nem vet jó fényt.

További vitának nem látom értelmét...

Üdvözlettel: Gábor



Egyébként, az internet telistele van okoskodókkal, okosnak látszani akarókkal, akik akarva-akaratlan terjesztik a valótlanságot.
Mindigis akadtak és akadnak ma is olyanok is, akik az ember előbbre jutásának gátjai, ahelyett hogy elősegítették volna elősegítenék azt.
Hogy ez hogyan működik, mindenki számára megvilágosodik, ha elolvassa a Szendi Gábor egyik legújabb cikkét, amiben az általa az utóbbi időben terjedésnek indult "Paleolit táplálkozás"-nak elnevezett étrendi ajánlásnak vagy formának az aláásásáról, ellehetetlenítéséről szól, olyanok részéről, akik részint nem hozzáértők, (okoskodók,) rosszindulatuak, avagy ellenérdekeltek. A cikk címe:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/egyunk-ug ... zemben.htm
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: A só

Szerző: aranylaci » 2011.01.03. 19:32

Kedves Gábor!

Értem. tehát ebben az esetben Téged kell szakértőnek elfogadnunk. Engedelmeddel mégsem tenném...
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet leírását sokkal szakszerűbbnek ítélem meg, már csak azért, mert biológiailag és biokémiailag is jóval korrektebb, mint a Tiéd. Mellékelem (kiemelés tőlem) természetesen én is "egészséges" emberről beszéltem, olyanról, aki "dolgozik" is. Lehet, ez utóbbi tevékenység szokatlan sokak számára, így nem értik, miről van szó.



A kálium

A kálium a szervezet másik fontos ionja, melynek jelentős része a sejten belül található. A test káliumtartalmának 50-70%-át az izomszövet tartalmazza, így az összmennyiség jelentősen függ a nemtől, az életkortól és a zsírmentes testtömegtől. Férfiak teljes test káliumtartalma 25%-kal meghaladja a nőkét, míg időskorban 20%-kal kisebb értékek mérhetők, mint az ifjúkori maximum. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A felnőttek plasma kálium-koncentrációjának normálértéke 3,5-5,0 mEq/l.
Az európai szokványos vegyes táplálkozással naponta 50-100 mEq kálium jut a szervezetbe, de már napi 20-30 meq kálium-bevitel is biztosítja az egészséges felnőtt szervezet kálium-egyensúlyát. Bizonyos kultúrákban ennek a mennyiségnek a többszörösét is elfogyasztják, mégsem jön létre hiperkalémia (emelkedett káliumszint). Ennek oka, hogy a kálium-háztartás szigorú hormonális szabályozás alatt áll és a káliumürítés többféle mechanizmussal is megvalósulhat. Egészséges egyénben a bevitt kálium közel 90%-a vizelettel, 10%-a a széklettel, míg kis mennyisége a verejtékkel ürül ki a szervezetből. Ugyanakkor ezek a mechanizmusok jelentős alkalmazkodásra képesek, hiszen krónikus veseelégtelenségben vagy hasmenés esetén a bélen át, míg magas környezeti hőmérséklet vagy intenzív fizikai terhelés következtében a verejtékkel történő kálium-kiválasztás a többszörösére képes emelkedni. A szervezetben kialakuló hiperkalémia három fő oka a jelentős káliumterhelés, az elégtelen kálium-kiválasztás és a szervezeten belüli kálium-megoszlás kóros megváltozása, illetve ezek együttes előfordulása. A fokozott káliumterhelés származhat külső és belső forrásból, előbbiek közé tartozhat pl. a túlzott káliumbevitel tabletta, vagy vénás injekció formájában, az utóbbiak közé pl a sejtek szétesése valamilyen trauma, vagy égés, vagy daganatos betegség kapcsán.
A teljes magyar felnőtt lakosságra vonatkozó reprezentatív táplálkozási felmérés (OTÁP2009) adatai szerint hazánkban 2,9 gramm/nap (férfiak: 3,2; nők:2,7 gramm) az átlagos napi kálium-bevitel.
no avatar
User

Gábor

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

11

Csatlakozott

2010.12.29. 00:57

Re: A só

Szerző: Gábor » 2011.01.03. 19:55

Kedves Laci!

Amit idemásoltál az teljes hüjeség... Hüjítés, az emberek félrevezetése! De, Te, csak hidd azt hogy az az igaz! Lelked rajta.
Azt viszont nem mondtam és nem is sugalltam hogy engem szakértőnek kellene elfogadni. Írásos anyagot ajánlottam. Az azokban foglaltakat kell(ene) elfogadni, mert azokban áll a valóság! Félremagyarázod a szavaimat.

Tudod mit, Laci? Írj, mondj amit akarsz. Ez a Te honlapod, azt teszel vele amit csak akarsz. Az igazság mindig igazság marad.
ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Powered by phpBB ®
cron