Filmajánló és kibeszélő

Mel Gibson: Passion

Moderátorok: Gabe, dkj, aranylaci

no avatar
User

cartman88

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: cartman88 » 2008.01.22. 11:44

borzalmas volt a passio, az első 15 perc nekem elég volt, az egyház propagandája semmi más.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: aranylaci » 2008.01.22. 16:21

Ezt hogy érted?
Avatar
User

Valka

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
Hozzászólások

939

Csatlakozott

2008.04.29. 18:50

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Valka » 2008.04.30. 16:31

onnantól kezdve mikor a rómaiak elkezdik korbácsolni, már hiteltelen. annyira szana-széjjel verik, hogy az már erős túlzás. túlzás a realitásérzékemnek és egyáltalán a rendezés tekintetében is. de érdekes, hogy a Schultz közösségek így felháborodtak rajta, nem értem mitől lett volna antiszemita a mű... szerintük erőszakosnak állítja be a zsidóságot.
nos:
1. az is
2. történelmileg is így hiteles egy ilyen "elhurcolás"
3. a rómaiakhoz képest még mindíg csak egy megszeppent ovis csoport voltak maximum
a bűntudat nem helyettesíti a tudatosságot!
no avatar
User

Gábriel_tata

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Gábriel_tata » 2008.05.16. 05:08

Jézus gyilkosairól

Elérhető bizonyikékokból csak arra lehet következtetni hogy Jézust nem a rómaiak végezték ki hanem a jeruzsálemi templom pap-hercegei, Kajafás, Annás és rokonai lincselték meg. Evvel vádolja Tiberius császár is levelében Pilátust (Universidad Pontificia de Salamanca, Editorial Catolica S. A. Madrid, 1975. 474 oldal, Evangelios Apokrifos [Pilátus aktái, Tiberius levele Pilátushoz]):

"Kiadtad [Jézust] a dühös és telhetetlen zsidóknak"

Mivel Jézus nem szegett meg halállal büntetendő törvényt ("én ebben az emberben semmi bűnt nem találok"), Pilátus nem irhatott alá jogos kivégzés-végrehajtási parancsot. Parancs nélkül pedig, rendtartáson kivül, a római helyörség nem vehetett részt se Jézus kinzásában, se keresztrefeszitésében. Katonai szempontból elképzelhetetlen hogy egy katonai osztag-paracsnok egy kivégzését a saját szakállára vállalt volna. Az emlegetett fegyveres katonák tehát csak a jeruzsálemi templom állandó zsoldosai lehettek. Tekintve arra hogy Jézus megölése törvénytelen és szándékos volt, a tettet gyilkosságnak kell nevezni. Továbbá, mivel hogy a Kajafás-által megvaditott nép is részt vett a büntettben, annak pontosabb megnevezése lincselés.

Tiberius császár, egy becsületes hivatásos katona (tábornok), nem csak azért volt felháborodva mert embertelenségnek tekintette az "ártatlan, szent ember" meglincselését, hanem azért is mert attól tartott hogy a pártusok egy adiabene herceg megölését politikai merényletnek tekinthetik. Jézus idejében a rómaiak és a pártusok viszonylagos békében élnek. Miután a pátusok megverték a rómaikat és visszavették Palesztina nagy részét (K.e. 53), Tiberius nem akart ujra háborúba keveredni kormányzója kapzsisága miatt. Ezért hozatta Pilátust és a jeruzsálemi templom pap-hercegeket akik Pilátust megvesztegették rómába ahol a "gonosztevőket" halálra itélte és kivégeztette. A legendák szerint, Kajafás rómába való hurcolása alatt halt meg a Kréta sziget környékén.

(A fenti észrevételek nagy része Badinyi munkájának köszönhető)
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: aranylaci » 2008.05.16. 16:22

Köszönet az elgondolkoztató kiegészítésért!
no avatar
User

Gábriel_tata

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Gábriel_tata » 2008.05.18. 16:30

Papi nőtlenségről
A papi nőtlenség megkövetelésést a Vatikán a hit-hűség igényeivel indokolja. Ha egy pap családos, akkor, a Vatikán szerint, családja biztonsága elsőbbsége miatt, hitbeli zsarolás merényletnek teszi ki magát. Ez az érvelés elvileg helyes de gyakorlatilag tarthatattlan. Elsősorban, a katolikus papnak is lehetnek szülei, testvérei, hozzátartozói akik megfenyegetésével zsarolhatja valaki a papot. Továbbá, más keresztény vallások nem követelik meg papjaik nötlenségét és mégsem zsarolják őket aránylag nagyobb számban mint a katolikus papokat.

A papi nőtlenség megkövetelésének egy sokkal valószinűbb oka az egyházi vagyon megőrzése. A római keresztény egyház a negyedik században papi nőtlenség egyházi törvénnyel állitotta le az egyház vagyon szétosztogatását a papok örökösei között. Ha most eltörli a papi nőttlenség megkövetelésést, akkor a papi magán vagyont is ujra meg kell engednie -- ha csak nem akarja a papok családjait eltartani. Mivel hogy történelmileg a Vatikán vagyonhalmozást gyakorol, nem valószinű hogy megengedné a papok egyház vagyonbába való nyúlkálását, vagy hogy vállalná családjaik eltartását.

Egy másik megoldás e költségek egyházközségekre vagy kerületekre (megyékre) való átruházás lehetne. Ez viszont fefboritaná úgy a Vatikán pénzügyi szerkezetét mint dogmai fennhatóságát. Ha egy pap fizetést kap, mondjuk az egyázközségtől, amiből házat vesz és családot tart, akkor gyakorlatilag az egyázközség a fönöke. Az egyázközség viszont nincs a Vatikán fennhatósága alatt, tehát nem köteles bevételéből a Vatikánnak egy fillért sem továbbitani. Továbbá, megkövetelheti hogy a pap az egyázközség politikáját tegye magáévá még akkor is ha az ellenzi a Vatikán politikáját vagy dogmáját. Ilyen esetben a pap vagy hű marad a Vatikánhoz de munkanélkül találhatja magát, vagy az egyházközség akaratát teljesiti de egyházi kiközösitésnek teszi ki magát. A Vatikán viszont nem közösithet ki minden papot, pláne amikor paphiány van, tehát el kellene néznie a papok egyházközségük politikája betartását. Ebben az esetben viszont a Vatikán gyakorlatilag elvesztené a vallás feletti fennhatóságát. Ez pedig a központositott (római) katolikus vallás végét jelentené.
no avatar
User

lepel

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: lepel » 2009.01.14. 15:41

Sok tévedést irkáltatok itt is össze.

Van valaki köztetek, aki kikockázta a filmet, és elolvasta mi áll a feje fölé helyezett tábla feliratán és hány nyelven?
Vagy tudja valaki, hogy miért törlik fel ronggyal anyja és Mária a római őrház udvarát?

Yupiter? ?
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Laca » 2009.01.14. 21:14

Én nem kockáztam ki a filmet meg sincs nekem, de láttam.

A keresztre ez van írva: I.N.R.I.
Iesus Nasarenus Rex Iudaeorum

latin, görög, arámi, héber, nyelven íródott. Jelentése állítólag (amit én nem hiszek) "Názáreti Jézus a Schultzok Királya"
A követ gondolom azért mosták fel, mert Jézus vére a korbácsolástól oda folyt.
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

lepel

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: lepel » 2009.01.14. 21:32

Nos a filmben – miközben a rendező állítólag olyan sok mindennek utánajárt, és egy jezsuita atya segített neki, - csak két nyelven olvasható a vádirat vagy bűnlajstrom. Természetesen héberül nem, mivel azt nem használták már ekkor.

Bizony ez volt ellene a vád, amelyet a főpapok jobb híján felhoztak ellene. Az más kérdés, hogy Pilátus kényszer hatására cselekedett.

A kövezet felmosása magyarázatra szorul és egyben a film újabb hibája.

A Schultz temetkezési szokások velejárója volt akkor, hogy összegyűjtötték az elhunyt kiontott vérét és vele temették.
A hiba pedig ott van, hogy Mel Gibson még olvasni sem tudott, az atya pedig nem ismerte az evangéliumot, mivel ekkor még nem volt kimondva a halálos ítélet.

Sok idióta pénzéhes k…fi az összes.
no avatar
User

Zune

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Zune » 2009.02.27. 18:05

HI!Erről az egész vallás dologról csak annyi a véleményem hogy a katolikus vallás a világon a legnagyobb MAFFIA!!!!..........
no avatar
User

Xmes

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Xmes » 2009.03.21. 17:16

Láttam a filmet, szerintem nem egy nagy durranás. Mondjuk nem olyan pszicho-thriller jellegű mint a biblosz, de azért 8 éven aluliaknak ettől még nem ajánlanám. :mrgreen: Nem tudom mit pattogott miatta a Vatikáni csürhe. Szerintem elég élethű volt. Szerintem anno tényleg így vagy nagyon hasonlóan nézhetett ki egy ilyen kivégzés.
Legalább megmutatták miket kellett volna kiállnia a biblosz Jézusának, ha tényleg létezett volna. Legalább újra emlékeztetik a keresztnyeket Schultz fóbiájukra. :)))
no avatar
User

Xmes

Re: Mel Gibson: Passion

Szerző: Xmes » 2009.03.21. 17:30

Valka írta:szerintük erőszakosnak állítja be a zsidóságot.
nos:
1. az is
2. történelmileg is így hiteles egy ilyen "elhurcolás"
3. a rómaiakhoz képest még mindíg csak egy megszeppent ovis csoport voltak maximum


A szentkönyveik egy része szerint tényleg azok. Olvasd el a Mózesről, Józsuéról, Jákobról, Saulról, Dávidró, Salamonról, stb szóló részeket az ó-szöviben. Valami kegyetlenül brutálisak, és erkölcstelenek voltak. (Mondjuk az a rész nagyon tetszett, amikor Jákob elpáholja a Jehova bácsit. :D Jót nevettem rajta. :D ) Az ószövi szerint az egész történelmük a háborúzásokról, népírtásokról, a családon belüli gyilkolászásokról, és a vérfertőzésekről szólt. És az istenük sem különb...
Ezzel kapcsolatban tudok ajánlani egy nagyon jó könyvet: Léo Taxil - A szórakoztató bibla (La Bible Amusante).
Bár a 19. század végén írta Taxil, de meg van az az előnye, hogy az író ateista volt, és így mentes volt a vallási elfogultságtól, és képes volt azt olvasni a bibliában, ami valójában oda van írva, nem csak azt, amit a papok akartak hogy lásson .
Innen letölthető:
http://x-gallery.uw.hu/files/a_szorakoztato_biblia.txt

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Powered by phpBB ®
cron