Ha lesz rá igény, folytathatom.
Kovács János vagyok.
Egy átlagos magyar ember, egy átlagos magyar névvel, egy átlagosnak induló történettel.
Egy vidéki kisfaluban születtem, szegény paraszt családban 1986 telén.
Szüleim elmondása szerint otthon születtem. Kemény tél volt, a falut elvágta a hó a külvilágtól.
Vizünk, élelmünk és fánk is kifogyóban volt. A kisházban hideg volt, édesapám gyertyával világított, mert a nagy hidegben leszakadtak a nem rég frissen bekötött villanyvezetékek.
Amikor megindult a szülés, szüleim halára rémültek, mert tudták, hogyha most születek meg, akkor nem érem meg a reggelt.
A magzatvíz elfolyt, a fájások egyre sűrűbbek voltak. Édesapám a maradék fát is a tűzre dobta, gyújtott még pár gyertyát és próbált vizet melegíteni.
A helyzet teljesen reménytelen volt, nem számíthattak segítségre.
Ekkor valaki kopogott a rozoga faajtón.
Édesapám legnagyobb döbbenetében, gyertyával a kezében nyitotta ki a rozoga ajtót, melynek réseit ruhaanyaggal tömték ki szüleim.
Amint kinyílt az ajtó hatalmas jeges fuvallat csapot be, mely kioltotta a gyertyákat.
Sötétségbe borult minden. Odakint apró pelyhekben szakadt a hó, melyet a viharos szél a kisházba fújt.
Az ajtóban egy sötét alak állt szótlanul. Édesapám remegő hangon kérdezte
- Ki az?
Ekkor fény gyúlt. Az idegen elemes lámpásának erős fénye mindent bevilágított.
Egy vékony, de igen melegnek tűnő ruhába öltözött nő volt az.
- A bába vagyok, jöttem segíteni a csöppséget világra hozni.
Édesapám gyorsan beinvitálta és bereteszelte a rozoga ajtót.
Édesanyám azt mondta, hogy nagyon profin levezette a szülést a bába. Alig voltak fájdalmai.
Neki és nekem is adott gyógyszert, meleg ruhákat a bába.
Továbbá egy kis dobozkát is hátrahagyott. A szüleim lelkére kötötte a bába, hogy nem nyithatják ki azt, és amikor eljön a pillanat, átadják nekem. De erről majd később!
Aztán amilyen hirtelen jött, úgy távozott a bába.
Édesanyám elmondása szerint soha többé nem találkoztak vele.
Gyermekkoromból emlékszem, hogy sokat segítettem a ház körül. Muszáj volt, rengeteg volt a munka, szüleim nem bírták egyedül. Ráadásul nagyon szegények voltunk, keményen meg kellett dolgozni minden fillérért.
A falusi iskolába jártam 1 évet, aztán bezárták. A városi iskolába kellett bejárnom, ami 20 kilométerre volt. Sokszor hiányoztam, de mindig megtanultam, amit kellett. A tanárok figyelemmel voltak a helyzetemre, és mivel mindig ötös voltam mindenből, nem csináltak gondot a sok hiányzásból.
Nem úgy az osztálytársaim. Nem tetszett nekik, hogy csóró, stréber vagyok, és hogy következmények nélkül hiányozhattam.
Sokszor meg is vertek iskola után. Tehetetlen voltam, mindig többen voltak. Mert hát csak akkor keménylegény mindenki, ha ott álnak a többiek mögötte.
Volt egy gyerek, a Kiss Marci. Tipikus gengszter feje volt. A legrosszabb mind közül. Focizott, kis szarházi alatvalói voltak, ő volt a suli huligánja. Ez persze minden lánynak imponált.
Ez a Marci gyerek mindig rendesen összevert. A szüleim persze inkább rám voltak dühösek, hogy miért nem védem meg magam, meg hogy megint hogy néz ki a ruhám.
A tanároknak nem mertem szólni, mert akkor még nagyobbat kaptam volna.
Aztán nyolcadikban egyszer csak nem jött a Marci. Eltűnt!
Az iskolában a rendőrök mindenkit kikérdeztek. Nagy volt a riadalom. Ezek után sok gyereket a szüleik hoztak-vittek. Nekem persze továbbra is egyedül kellett járnom.
Végül nem találták meg a Marcit.
Volt megemlékezés, gyertyagyújtás, meg minden, ami ilyenkor szokás.
Én kicsit örültem is magamban, hogy végre vége a megpróbáltatásoknak.
Az év végén mindenből jelessel ballagtam el az általános iskolából.
A szüleim nagyon boldogok voltak, hogy ilyen okos és tehetséges fiúk volt, de szomorúak is voltak egyben, mert nem volt pénzük finanszírozni a továbbtanulásomat.
Én mindenképpen a rendőrtiszti főiskolára akartam jelentkezni, mert tenni akartam valamit a bűnözés ellen, hogy a Marcihoz hasonlók elnyerjék méltó büntetésüket.
Szóval csak a rendőr szakközép jöhetett szóba.
Fel is vettek. Így 14 évesen, 2001 szeptemberében meg is kezdtem tanulmányaim a
Budapesti Rendészeti Szakközép Iskolában.
Örültem, hogy végre rendőr leszek, hogy hozzám hasonló emberekkel fogok együtt tanulni.
Hát tévedtem. A Kiss Marcik mindenütt ott vannak.
Mivel visszahúzódó, magányos természet vagyok ezt megfejelve a stréberséggel, senki nem kedvelt.
A nők sem. Csak a Kiss Marcik, mindenkinek ők a „Férfiak”.
Négy év alatt elvégeztem az iskolát. Megtanultam mindent, amit lehet.
A testi erőm is megnőtt, hála a gyakorlatozásoknak és a konditeremnek.
A vágyam mindenkép a tisztképző elvégzése volt, de nem volt pénzem finanszírozni a tanulást és a pesti életet.
Beléptem hát a seregbe, hivatásos katona lettem. Két évet írtam alá.
2006-ban kezdődött a kiképzésem. Az alapkiképzés nagyon kemény volt. A kiképzőnk szívatott rendesen. De muszáj volt kibírni, meg kell keményednem, mert az élet bizony nagyon kemény tud lenni.
A laktanyában természetesen volt civil személyzet is. Így találkoztam Klaudiával, aki a konyhán dolgozott. Gyönyörű és okos fiatal lány volt. Kedves és figyelmes. Mindig jókat beszélgettünk.
Az eltávokon mindig meglátogattam. Szerelmes lettem belé, Ő volt az első szerelmem.
175 cm magas vállig érő barna hajú, vékony sportos alkatú, hosszú combú, angyali teremtmény.
Mély barna szemeiben a bölcsesség és szeretet tüze éget. Ha rám nézett úgy éreztem, hogy belém lát.
Másfél év után 2007 júliusába beválogattak egy speciális egységbe, ahol mesterlövészi posztom mellett meg kellett tanulnom egyéb fogásokat is, meg kellett tanulnom 4-5 fős csapatban mozogni, rajtaütéseket végrehajtani, felderítést végezni.
Végül 2008-ban, amikor lejárt a szerződésem aláírtam még 2 évet.
Nem sokkal később jött a parancs, hogy az egységünket Irakba küldik. Az ottlétünk szigorúan titkos, senkinek sem beszélhettünk róla, még a seregen belül sem.
Egyhónapos intenzív felkészítés után 2008. április 12-én megyünk Irakba.
Az utolsó két napra mindenki eltávot kapott.
Első nap lementem szüleimhez. Szüleim könnyes szemmel vették tudomásul, hogy fiuk kiküldetésre megy. Sokat gondolkoztam a múlton, eszembe jutottak a régi emlékek a szülői házban. Sokat nosztalgiáztunk a szüleimmel. Korán reggel indultam Klaudiához.
Panellakás 4. emeletén lakott, amikor ajtót nyitott, soha nem felejtem el azt a tekintetet.
Azokban a barna szemekben, melyekben a nyugodtság, magabiztosság ragyogott, most a félelem és bizonytalanság homályosította el.
Átöleltem és nyugtattam, hogy minden rendben lesz, ne sírjon.
Azon az éjszakán voltunk először együtt. Ő volt nekem az első.
Korán reggel indultam a laktanyába, ahol már várt ránk a teherautó, ami vitt minket a katonai reptérre.
A reptéren egy herkules várt minket, ami a felszerelésünket, és még pár csapatot szállított rajtunk kívül. Nekünk amerikai egyenruhát és felségjelzést kellet viselnünk.
Irakban egy titkos katonai bázison szálltunk le.
Lepakoltunk a barakkunkban és mentünk az eligazításra.
Ismertették a feladatunkat és szigorú parancsba adták, hogy nem szólalhatunk meg, csak akkor, ha az egységem egyedül van. A rádiót csak legvégső estben használjuk és akkor is angolul beszéljünk.
Nem volt szabad megtudni senkinek, hogy nem vagyunk amerikaiak.
Feladatunk az volt, hogy felkutassunk szent helyeket, ásatásokat a sivatagban, illetve olyan személyeket, akik ereklyéket, leleteket rejtegetnek.
Eléggé furcsálltam, hogy mit keresnek magyarok Irakban, mire ez a nagy titkolózás, ráadásul mind ez régi leletek miatt. De hát katona vagyok, teljesítem a parancsot.
Teltek a napok, hetek, hónapok, de nem találtunk semmit. A legmodernebb műszeres és emberes felderítési technikák csődöt mondtak. Nem találtunk a sivatagban eddig feltáratlan lelőhelyet.
Ezért azt a parancsot kaptuk, hogy fogjuk el egy lista alapján azokat, akik vélhetően leleteket rejteget, melyeket múzeumokból loptak el.
Ebben mi voltunk a legjobbak, elkaptunk mindenkit, akik a kapott listán szerepeltek és visszaszereztünk jó néhány leletet.
2009. április 12-én, pontosan egy ével a kiküldetés kezdetétől, jött a hír, hogy találtak egy feltáratlan barlangot, ahol érdekes dolgokat találtak.
Három csapatot azonnal a helyszínre küldtek, köztük minket is.