Mars-kutatás, titkos marsraszállás, élet
no avatar
User

V_BCST

Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: V_BCST » 2006.01.14. 13:06

Kinek mi a véleménye ezekről az esetekről ?

Amik elég furák voltak : Ugye mindjárt az hogy a Beagle 2 nem és érdekes módon a két amerikai szonda pedig minden gond nélkül leszállt . Erre ugye : Rossz volt a Beagle 2 , na neee . Azért ha mondjuk több száz millió euro költségű valami nem romlik csak úgy el . Nyilván ennek valamiért nem kellett működnie pl . lehet hogy nincsen kapcsolat az idegenekkel az ESA-nak . Aztán ott van az hogy a Spirit egy ideig megy majd érdekes módon bedöglik , gondolom valamit eltoltak az idegenek felé vagy éppen arra járt egy idegen űrhajó vagy valami amit nem kellett hogy lásson . Nem is reagált semmire sem a gépezet . AZtán egyszercsak "szoftveresen" megjavítottak egy súlyos hibát és ment minden gond nélkül gondolom én vagy összevesztek az idegenekkel és utána megtárgyalták a dolgokat vagy csak elrepült az amit nem kellett látni . Aztán a 3 hónaposra tervezett idő már lassan 2 évesre nyúlt és erre húh milyen jó a technika . Aztán érdekes módon megjavulnak a hibák mindkét roboton , kérdem én hogyan ? Szofveresen ? Na meg a másik hogy a napelemre rakódott por egyszerűen csak úgy leesik szél hatására ?! Nyilván valamennyit le tud fújni a marsi szél de nem mindet . Már egy éve írták hogy megadja magát mindkét jármű és érdekes ma is mennek . Hát könyörgöm , egy mechanikai hibát nem lehet szoftveresen kijavítani .
Az én véleményem : SZerintem valakik folyamatosan javítgatják a két járművet és a napelemről is lesöpörték a homokot . Lehet hogy a földönkívüliek de az is lehet hogy az a bizonyos ember alkotta jármű . A látszatot mindig is fenn kell tartani a nagyközönség felé . A képeket ami illeti most már egy rajzprogrammal azt lehet rajtuk változtatni amit csak akar az ember . A NASA-é a két robot tehát annyit tudunk róluk hogy ott vannak .
no avatar
User

Milán

Szerző: Milán » 2006.01.14. 23:25

Ez érdekes, tényleg meglehetősen sokáig birják ami kissé fura, habár asszem volt két vagy egy szonda amit fellőttek ugy 30 éve és most érte el a naprendszer peremét. Azonban télleg fura ez a mechanikus hiba szoftveres kijavítása. Írnál erről részletesebben hogy, mi is volt ez a hirtelen hiba? és ezalatt vajon mi történhetett ott?
no avatar
User

Milán

Szerző: Milán » 2006.01.14. 23:26

Sztem jólenne ha lenne olyan program ami a képen oylan nyomokat keresne ami módosításokra utal, így egyszer smindenkorra kilehetne szűrni a NASA hamisított, szemcsékkel szétszórt képeit.
no avatar
User

Gagxy

Szerző: Gagxy » 2006.01.15. 11:47

elromlott ez, meg az és az idegenek voltak.... várj tegnap elromlott az elemlámpám bisztos ET volt! :lol:

Szal kétlem hogy az ufok-nak ehhez közük van. Sőtt szerintem ezek a szondák a mai napig működnek, amelyik eltünt az azért tüntették el mert olyat talált ami nem volt publikus. Egyeszerüen ami olyat talált ami nme illyett az ő mars képükbe azt egyszerüen kikapcsolták.

a szoftveres javításról annyit, hoghy nem mechanikai hiba volt, hanem bugos volt a program amit rájuk írtak és folytak mint a csap. Ezt marha egyszerüen lehet javítani: írtak egy javítást és kész.

a oport néha a szél is le tudja fújni

Nem kell csészealj két játékautó felküldésre a marsra. Nem nagy dolog. Igazából embert is akrámikor tudnának oda küldeni (hacsak titokban már nme küldtek).
no avatar
User

V_BCST

Szerző: V_BCST » 2006.01.15. 18:12

Most nem azért de egy több millió dolláros kütyö nem hal csak úgy be 7 nap után , azt előtte orrba-szájba tesztelték és semmi baj nem volt . És nem is válaszolt a robot az emberi adatkérésre abszolút hisz a NASA már akkor azt hírdette hogy elveszítik ezt is . Aztán állítólag több mint 100-szor indult újra a szoftver és akkor is ugyanaz a hiba volt . Sőt még volt a híradóban is hogy állítólag oda kellene utazni és resetelni az egész gépet és mindent újra kapcsolgatni rajta akkor talán menne . AZtán egyszercsak működött minden és valami puffer túlcsordulásra fogták . Na meg ott volt amikor a Spirit belegabalyodott az ernyőjébe és lám minden gond nélkül megúszta , pedig erre is azt mondták hogy innen nincs kiút . NA meg az Opportunity napelemtáblája ami ugye mechanika hiba akkor azt állította a NASA hogy kb 1 hétig tud még üzemelni mert ez a napelem kiesett és lám most meg már megjavult ?! Ezt nehogy már szoftveresen javítsa meg .
Na meg a sok képkavalkád az egyik szürke égboltos a másik meg majdnem kék utána meg vörös ?! És mindegyik képet ugyanaz a gép csinálta ugyanott .

Abban pedig tényleg van valami hogy a nem jó helyen landolt robotokat csak kikapcsolták , semmi más azaz a mai napig minden ott van ahol volt csak nem küld képet , lehet hogy a Beagle 2 is még ép csak nem engedik működni .
no avatar
User

Gagxy

Szerző: Gagxy » 2006.01.16. 12:23

a szondág java programon futnak, és az igen is túl tud telni
ezt hívják "szaknyelven" folyásnak. A C++, a java és a hasonló peigramnyelveknem ez sajátossága. s igazából ezt kiszürni nme lehet. Ott van pl a win 98... valakinem 3 év után hal csak be a folyás miatt valakinek már 3 hét mulva. Ez igazából véletlenszerű.

És ezekkel sose volt mechanikai hiba. A napelemet is a folyát kapcsolta le. Gyakorlatilag szinte az összes gondot az a folyás okozta.

Már mondtam párszor: nem kell mindenben szándékosságot keresni, a munkások egyszerüen csak lusták és balfaszok, még a NASA-nál is :D

A képek hamisítva vannak, erről AL-nak remek írása van.

amúgy a 7 millió eurós aklatrész is el tud romlani, mert a technika ördöge sose alszik...
no avatar
User

V_BCST

Szerző: V_BCST » 2006.01.17. 17:23

SZerinted Java programokkal fut egy több millió dolláros gép ? Naneee , ezt ugye nem gondoltad komolyan . Azért mindent nem kell a NASA-nak sem elhinni amiket hírdetget . Szerintem nem itt tart a technika , nyilván mondanak valamit hogy legyen mit elhinni hisz úgysem látja senki sem és aki tudja az pár ember az is elkülönítve lakik valahol . Hisz a Java programok itt nálunk sem mennek jól nehogy kint több millió km-re . Nyilván valamit kell mondani hogy hihető legyen és ne idnítsák el a kémáradatot USA felé . Lehet hogy IBM processzor van benne de nem akármilyen az . És egy ilyen egyszerű több éves problémán nem fog a NASA elbukni . Ez a politika , mondok valamit hogy hihető legyen és valóságban teljesen máshogy megy minden , sőt szerintem a napelemek is színjátékok , hogy itt mit értek , lehet hogy termelnek valamit de a fő energiát nem ezek adhatják hanem valami más sokkal nyereségesebb energia , nyilván a látszatnak fenn kell lennie mert hogyha azt mondanák hogy szabadenergiával működik kapásból beindulna a kémkedés .
Mellesleg nem nehéz bezavarni a robotot mivel rádióhullámokkal megy és a többi gondolom egyértelmű , zavarni bármit lehet sima egyszerű dolog ha a mobiltelefon megszólal akkor bizony egy-két eszközt igencsak megzavar , pedig az csak egy sima mobil . Frekvenciát megtaláni nem nagy dolog hátmég zavarást ráküldeni vagy lebénítani ideiglenesen .
Szal a NASA néha nagyon marhaságokat mond mint ahogy azt is teszik hogy nem tudnak eljutni a Holdra , ,meert ?! Hisz ott az űrsikló , nehogy ne tudnák azzal megkerülni a Holdat , meg olyan hogy két rakétát kell fellőni mert az Apolló űrhajó tervei nincsenek meg ?! Hát szerintem ezek nehezen hihetőek .
Na mindegy én nem is fogok vitázni mert nekem nem ér ez a dolog sokat , intézzék a programjaikat csak néhány észrevétel volt , de nem kell elhinni azt hogy az űrtechnika egy sima Java programokon áll , azért az űrbe komolyabb dolgok kellenek oda nem elég egy "Windows" , most itt a szintet értem . Az apollónál is voltak fura dolgok szerintem azok sem voltak olyan primitíven megépítve mint ahogy azt mondják .
Na persze az igazságot sosem fogjuk megtudni bár nem is nagyon érdekelne mert a politika igencsak nagy úr itt a Földön .
no avatar
User

Gagxy

Szerző: Gagxy » 2006.01.18. 15:30

de java alapon futnak, mivel ezeket folyamatosan programozni kell, sőtt valamenyire önpogramozóak. Ez a legegyszerübb a java rendszerben megoldani. C++ban ugyan az a progi kb 20szor akkora lenne.

és ittse tökéletesek, de ottse :D

Melleseg az űrezközök viszonylag buták. Csak 1-2 dolgot kell tudniuk. Pl napelemozgatás megy ilyesmik, ezek nme túl nagy kapacitást ignyelnek. Egyűrálomást el lehetne üzemelni egy 486osról is :D

Pl a mars szondák alapból csak a kamera üzemeltetést, akadálykerülést és az önműködtetést tudják. Minden más programelemet sükség esetén írnak meg a földön és úgy küldik fel.

Amúgy a java az egyik legjobb rendszer, hogy a chat szarakodik, meg inkább a szerver, vagy a programozó hibálya :D
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Laca » 2009.01.29. 18:44

Különös zavarok a Mars-járó működésében

A Spirit Mars-járó végét már többször megjósolták, de az eredeti tervhez képest hússzorosan túlteljesítette szolgálati idejét. A kaliforniai székhelyű NASA Jet Propolution tudósai attól tartanak, hogy a most felmerült probléma valóban a hat kereken guruló geológiai laboratórium végső leállását okozhatja...

Forrás: http://index.hu/tudomany/urkutatas/mars090129/
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
Avatar
User

chuck norris

Rang

Lelkes kutató

Lelkes kutató
Hozzászólások

207

Csatlakozott

2009.08.06. 14:23

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: chuck norris » 2011.08.16. 16:21

no avatar
User

Painkiller

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Painkiller » 2012.03.05. 13:44

Sziasztok hoztam pár képet! Szerintem érdekesek, lehet csak én látom bele a különböző dolgokat. De mivel egyikünk sem járt még ott, így semmi sem kizárt!! Kérlek elemezzétek:)
http://137.78.99.61/gallery/all/1/f/270 ... 11R0M1.JPG (rágcsáló)
Csatolmányok
Spirit rover sol 727.jpg
Öregasszony szobor (hehe)
Spirit rover sol 727.jpg (46.15 KiB) Megtekintve 6933 alkalommal.
Spirit rover pan cam 762, this object is in the air, likely an aerial probe..jpg
Újabb barlang bejárat
Spirit rover pan cam 762, this object is in the air, likely an aerial probe..jpg (69.01 KiB) Megtekintve 6933 alkalommal.
Spirit rover sol 1349 pan cam.jpg
Én egy barlang bejáratot látok itt...
Spirit rover sol 1349 pan cam.jpg (88.59 KiB) Megtekintve 6933 alkalommal.
no avatar
User

curro

Rang

Lelkes kutató

Lelkes kutató
Hozzászólások

332

Csatlakozott

2011.04.01. 13:48

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: curro » 2012.03.05. 20:57

Painkiller írta:Sziasztok hoztam pár képet! Szerintem érdekesek, lehet csak én látom bele a különböző dolgokat. De mivel egyikünk sem járt még ott, így semmi sem kizárt!! Kérlek elemezzétek:)


1. Búsuló Juhász :lol:
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: aranylaci » 2012.03.06. 16:44

Érdekesek!
Avatar
User

chuck norris

Rang

Lelkes kutató

Lelkes kutató
Hozzászólások

207

Csatlakozott

2009.08.06. 14:23

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: chuck norris » 2012.09.17. 14:13

Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Laca » 2012.09.17. 15:24

...fölkopott az aszfalt...
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

Barge

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

42

Csatlakozott

2012.08.24. 14:32

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Barge » 2012.09.20. 12:17

Opportunity Sol 3057

8 év !!!
Ugyan ki a fene takarítja ezeket a napelemeket?
A Curiosity már most koszosabb, mint ez az "öreg roncs".
Azt mondják, hogy a szél és hogy nem is hitték volna, hogy ez ennyire meghosszabítja a küldetést.
Ugyanmár.

Lemosta az eső?

Vagy vannak ott valakik akik időnként leporolják?
Csatolmányok
1N399575106EFFBVKFP1980R0M1.jpg
1N399575106EFFBVKFP1980R0M1.jpg (68.44 KiB) Megtekintve 6471 alkalommal.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: aranylaci » 2013.01.26. 09:51

Kár, hogy tönkre vannak vágva a színek.

http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA16703.jpg
no avatar
User

Bőkény

Rang

Lelkes kutató

Lelkes kutató
Hozzászólások

218

Csatlakozott

2013.01.19. 21:59

Tartózkodási hely

Dévaványa

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Bőkény » 2013.01.27. 11:38

UFF-O ... :) Miért nem küldenek egy hőlégballont, egy 120!! Megapixelles kamerával. A ballon tetején vékony napelem... Ilyen köves terepen csak kínlódás az egész! :ugeek:
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Laca » 2013.06.10. 16:08

http://techcorner.hu/digitalis-elet/iha ... arson.html

"Iható víz volt a Marson
Az Opportunity olyan ásványi anyagot talált egy kőzetmintában, amely bizonyítja, hogy egykor tiszta, iható víz volt a Marson..."
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
Hozzászólások

995

Csatlakozott

2005.11.03. 14:23

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: yupiter » 2013.06.10. 16:52

Agyagot talált az Oppy. Ez ugyan nem determinálja, hogy iható volt az a víz, amiben leülepedett, de víz volt, és ezt a NASA is elismeri. Érdekes, hogy hivatkoznak arra, hogy a Curiosity is talált ilyen agyagot, de arról én nem olvastam. Bár attól még találhatott, de akkor kussoltak róla. Csak folyóvíz által legömbölyített kavicsokat mutogattak. Szóval az a víz azért elég sokáig kellett, hogy működjék, mert az agyag sokáig tartó mállás eredménye. No, és a leülepedéshez is kellett az a víz.
Avatar
User

Laca

Rang

veterán

veterán
Hozzászólások

4193

Csatlakozott

2007.08.11. 02:03

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: Laca » 2013.06.11. 11:43

Minden viz iható amig tiszta hiszen két anyagból tevődik össze a H2O. :) És meg is szűrhető, mármily mocskos vagy szenyezett is, kivéve a rádióaktivitást. Minden égitesten van viz, valamilyen halmazállapotban szerintem, még ha az gázbolygó is csak.
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
Hozzászólások

3909

Csatlakozott

2005.05.05. 10:44

Tartózkodási hely

Szentes

Re: Spirit és Opportunity küldetés

Szerző: aranylaci » 2013.06.23. 11:33

Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Powered by phpBB ®
cron