Szerző: yupiter » 2014.08.25. 14:40
Amúgy a szóban forgó panorámaképet a Spirit felvételeiből állították össze, amikor a Bonneville kráter peremén téblábolt.
Találtam a sol80-on egy teljes szűrős (L2....L7) felvételsorozatot pds formátumban, ebből készítettem az alábbi színes képeket a saját metódusommal, melynek kimenő színei igen közeli rokonságban vannak a Curiosity linearizált képeinek színeivel.
A sötétebbik kép a kb. helyes expozíciójú, ahol a horizont színe is nagyjából valós (eltekintve a kamera objektívének vignettálási hibájától), míg a világosabb képen a horizont túl van világosítva (így a szne nem valós), viszont í kráter belseje jobban látszik, mert több világosságot engedtem rá.
Mindkét képen feltűnő a kráter túlfelén levő kékes tárgy, amelyről annak idején a NASA lazán kijelentette, hogy a hővédőpajzs egy darabja.
Hehe... oda sem küldték a rovert, hogy közelről lefotózza, honnan vették ezt? Az Oppy valóban találkozott a hővédő pajzsával, le is fotózta közelről, de az egyáltalán nem kékes.. (miért is lenne az..?)
Tanulságos látni , hogy a légkörben valószínúleg elég sok lehet a por-aeroszol, mert a világosabb képen a kövek teteje, amely az égbolt felé néz, szemlátomást narancsos megvilágítást kap.
- Csatolmányok
-

- Nagyjából színhű kép a Bonneville egy részletéről
- 2p133467826esf2232p2584l7c1-sol80-edr6-vk-512.jpg (50.14 KiB) Megtekintve 2336 alkalommal.
-

- túlexponált égbolt, de legalább jól látszanak a kráterbelső színei
- 2p133467826esf2232p2584l7c1-sol80-edr6-vktv-512.jpg (99.05 KiB) Megtekintve 2336 alkalommal.