Szerző: yupiter » 2006.03.22. 21:00
Kedves Aranylaci és fórumtagok!
Olvastam a MArs-enigmák 1-et, ehhez van némi megjegyzésem.
Szoktam olvasni Joe Skipper fejtegetéseit, de amellett, hogy időnként igen meghökkentő észrevételei vannak neki és munkatársainek, én javarészt nagy fantasztának tartom a mukit. Itt van rögtön Aranylaci, az írásod elején látható, a Joe Skipper által kinagyított részlete az M0200163 sz. képnek. A kép jobb felső részén egy nyíl mutat egy gyűrűszerű kontúrra, azzal, hogy "hatalmas hengeres épület", meg egy nagyjából elliptikus foltra, hogy "éppen felszálló légi jármű". Legyünk kritikusak! Ezek a megjelölt valamik nem azok, hanem statikus, valószínűleg felszíni formák. Miért is? Ugyanezek, ugyanezen a pozíción láthatók a kb. 2 hónappal korábban készült M0001638 sz. felvételen, csak annak a felbontása kb. 3 m /pixel, míg a leközöltnek 1.49m/pixel. Teljesen valószínűtlen, hogy két hónappal korábban potosan ugyanonnan, ugyanolyan légijármű szállna fel éppen a felvétel készítésének pillanatában!
Mellesleg a "hatalmas" épület nem is olyan hatalmas, figyelembe véve az 1.49m/pixel felbontást, mindössze kb. 23 m átmérőjű.
Másik kritikus észrevétel: a közölt kép felvételi látószöge (emmission angle) a felszínre bocsátott merőlegeshez képest mindössze 0.17 fok, azaz szinte teljesen felülnézetből látható minden esetleges épület teteje, azaz gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy épület-e vagy sem. A fényviszonyok segíthetnének, de ilyen támpont nincs a képen. Ettől a teljes felülnézettől eltérően csak a nem vízszintes felületekre merőleges valamik oldalát lehet látni, azaz felszíni formákat! A mesterségesen alkotott épületek feltehtőleg merólegesek a felszínre.
Egyébként a kép a MGS legnagyobb felbontásával (1.5 m/pixel ) készült, és megfigyeltem, hogy az ilyen nagy felbontású képek sokszor tartalmaznak bizonyos pont-vonás jellegű mintázatot, szerintem a kamera felvétel közben történő elmozdulását korrigáló utólagos képfeldolgozó algoritmus jóvoltából. Egyébként a kép által megjelenített területet és a kamera felvételkori felszín feletti magasságát (kb. 400 km) figyelembevéve, ha egyetlen pontból készült volna scannelő kamerával a kép, akkor sem tért volna el a felvétel szöge lényegesen a merőlegestől (kb. 0. 3 fokot).
Mellesleg szerintem az M0001638-as felvételen a kisebb felbontás mellett is érdekesebb dolgokat lehetne találni...
Szóval legyünk kritikusak Joe Skipper elképzeléseivel illetve belemagyarázásaival, belelátásaival szemben!
Bár biztosan könnyen tévedésbe esnék bármelyikünk is...
yupiter