Szerző: yupiter » 2005.11.17. 18:59
Üdv az olvasónak!
Gagxy, ne búsulj a Spirit miatt! Az Opportunityt még kietlenebb helyre küldték, a Planitia Meridiani-ra. Hát ott aztán bazira nincs semmi, csak az Opportunity magányossága (meg állítólag időnként egy s más). A Spirit helye nem is olyan rossz (a Guszev kráter). Emlékezz csak vissza, amikor az első képeket megküldte, micsoda lelkendezés volt a médiában: "Lélegzetelállító, soha nem látott képeket küldött a Spirit a Marsról..." stb. AZtán nagy kuss. Azóta is. Én végignéztem a marsroverek képeit (mindet). Tényleg van köztük döbbenetes, lélegzetelállító stb.... Időnként romkertben éreztem magam: faragott kövek, rovás jellegű feliratos kőtöredékek, régi mintavevő kőfúró nyomok, firka a homokban, friss törés egy kövön. De van más is: kőbe vésett nyíl (igen, nyíl, amelyet útjelzőként szoktak kietlen helyen szoktak használni), eldobott valamilyen tárgyak, a legkisebb felületére állított kő, ahogy a természet képtelen állítani stb. Sőt: fenn a levegőben repülő valamikről is küldött képet a Spirit: az egyik féle madárra emlékeztető, a másik féle kifejezetten repülő tárgyról készült, ez utóbbinak még függőleges vezérsíkra emlékeztető része is van a végén.
Szóval valami tényleg büdös, legutóbb két megrökönyödés ért: a NASA két képen pofátlan primitívséggel törölt valamit.
A SOL665 képcsomagban a 2P185407991.. kezdetű két képen a kép jobb alsó negyed mezejében van egy furcsa alakú fekete folt. Képprocesszáló programmal (Photoshop vagy GIMP) sem lehet kivilágosítani, ellenben nagyobb nagyításban látszik, hogy élsimítás nélküli kézi kijelöléssel kereítették körbe a területet, és beszórták feketével. Igenám, de annak a letakart valaminek az árnyékát elfelejtették eltüntetni! Ott látható a fekete folttól balra lent, a napsütés irányának megfelelően. Nem tudni mit takartak le, valami hosszúkás dolog, az árnyéka alapján..
A másik durva "retusálás" a SOL658-as csomagban a navigációs kamera 2N184784793.. kezdetű képein: azt hittem, a horizonton felhők vannak. De a kép processzálása során kiderült, hogy nem erről van szó: a képen található feltehetően homokos, sík területet és az eget primitíven egy "vizes üveg" réteggel fedték le, ezáltal kivehetetlen, hogy mi volt ott. Látszik a durva, gondatlan kijelölési határvonal a köves terület határán( néhány kő egy része is áldozatul esett a titkolózásnak).
Ja, és még valami: Jó, hogy odaírták az egyes RAW képekhez, hogy milyen szűrővel készült. Sokszor egy-egy téma a teljes szűrőgarnitúrával le van fotózva, így kiderült, hogy a Mars felszíne korántsem vörös, legalábbis a Spirit környezetében. Roppant egyszerű a dolog: ha egy tárgy színe a szűrő spektrumában van, akkor a fekete-fehér képeken világosnak látszik, és minél kevesebb komponens van a színében a szűrő spktrumából, annál sötétebbnek látszik. Ezzel a NASA saját magát lőtte le a narancsbarnára színezett képeivel, mivel a legjobb, legrészletdúsabb RAW képek a sárga, a zöld és a kék színszűrőkkel készültek (néhány valóban vöröses résztől eltekintve), és igen sok a fehér kőzet, sőt, a fekete is. Az ég egyébként ezek alapján kékes színű, amikor derült idő van.