Laca írta:Laci megkért töltsem fel ezt a levelet a hozzá tartozó képekkel együtt, ime. :
" Kedves László!
Küldök két képet a Gale kráterről. Amelyiken sárgás-világosbarna az ég, az a NASA hivatalosan közzétett fotója. A másik ugyanazt ábrázolja, csak sikerült megszabadítanom a színszűrő következtében létrejött színmódosulástól azzal a módszerrel, ahogy az Ön honlapján levő egyik cikkben le van írva. Abban a cikkben a linuxos GIMP képszerkesztő egy korábbi verziójának ablakai is láthatók. Én ugyanezen program mostani verziójának 'Színek > Szintek' menüpontjával megjeleníthető ablakban levő 'Automatikus' gombot használtam, amellyel nagy valószínűséggel a cikkben szereplő képek színeinek a visszaállítása is történt.
Lám, lám, a helyreállított képen olyan színű az ég, mint amilyen a Földön szokott lenni párás időben. Van viszont egy furcsaság, mégpedig az, hogy a síkság és a hegyoldal színei között nincs átmenet, hanem meglehetősen éles a határ a két szín között.
Hollerbach István"
A képek:
daudap írta:Nem értem, hogy a daru platformnak miért kellett becsapódnia.? Ésszerűbben is felhasználhatták volna, ha pl szépen leszáll kicsit odébb. Esetleg arra is szerelhettek volna egy rádióadót és kamerát. Nem lett volna extra teher. Nem kellett volna sokkal több üzemanyag, hogy nyugiban landoljon valahol távolabb. Ezt egy pocsékba ment szerkezeti elemnek tartom és ilyen hatalmas kiadások és ekkora távolság mellett ez luxus.
daudap írta:Nos igen, elgondolkodtató ez az éles határvonal. A NASA biztos azt mondaná, hogy ott kezdődik a porvihar. De érdekes, hogy a porvihar mindig csak a kamerától távolabb kezdődik. Soha nincs egy olyan fotó ahol épp a jármű benne lenne a porviharban, mintha mindig elkerülné... És természetesen a porvihar mindig az érdekesnek tűnő felületek fölött van nehogy kivehetők legyenek az egyenes és derékszög formációk...
nemo írta:Keresgéltem a Curiosity, önműködő jármű felépítésével kapcsolatban.
A teleszkópos kamera (chemcam), állítólag 10 láb (kb 3m) távolságból ilyen képet képes készíteni.
Ezen a képen demonstrálta a NASA, hogy mire képes a kamera. Hogy az egy dollárosról miért éppen
ezt kellett fotózni, azt ne tőlem kérdezzétek![]()
az eredeti kép, eredeti méretben és cikk itt:
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/m ... 15105.html
nemo írta:+1 érdekes dolog
A NASA-nál nagyon szeretik a narancssárga, barna és piros színeket...
Nektek feltűnt, hogy a járművökön minden színes dolog (kábelek) narancssárga, piros vagy barna.
Nem akarok semmire sem célozni vele, de ha rádobunk egy sárga színszűrőt ezekra a színekre
nem nagyon változnak a színeik. Gondolom nem a helyi barkácsboltba ugrottak le kínai hosszabbítót
venni, amiből csak narancssárga kapható.
Amúgy a Curiosity-n én nem láttam egyetlenegy zászlót vagy NASA logót sem. Sem egyéb,
országra utaló feliratot. Miért van ez? Korábban mindenhová szórták a NASA logókat meg a
csillagos-sávos felségjelzéseket.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég