Mars-kutatás, titkos marsraszállás, élet

Mars enigmák

Moderátorok: Gabe, dkj, aranylaci

User

Laca

Rang

veterán

veterán
4193

2007.08.11. 02:03

Re: Mars enigmák

Szerző: Laca » 2012.02.09. 13:57

Na erre merjék mondani hogy természetes alakzat! Kép
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

farkas77

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
145

2011.06.20. 19:31

Berettyóújfalu

Szerző: farkas77 » 2012.02.09. 14:02

Laca írta:Teljesen sima felületre csak a víz képes még Marson is...köszönjük Laci!

Azért vannak kivételek. Mondjuk volt ott valami, amit el akartak tüntetni, de annyira pancserok, hogy csak ennyire voltak képesek. :)
Amúgy ez víz.
User

Laca

Rang

veterán

veterán
4193

2007.08.11. 02:03

Szerző: Laca » 2012.02.09. 15:17

Igazad van, erre nem is gondoltam! :D
"Emlékezz arra, hogy a csend sokszor a legjobb válasz."
"Utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének"
"Óvakodj a türelmes ember haragjától"
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
3909

2005.05.05. 10:44

Szentes

Szerző: aranylaci » 2012.02.11. 10:15

Előszeretettel törlik ki a kráterek belsejét, csak míg "odaát" fekete festékkel teszik, amit lehetetlen kivilágosítani, az ESA-nal ez az egy árnyalat van....
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
3909

Szentes

Szerző: aranylaci » 2012.03.19. 17:22

Feltöltöttem egy 2/3-nyi enigmát.
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
997

2005.11.03. 14:23

Szerző: yupiter » 2012.04.04. 17:54

Elkezdtem újrafeldolgozni az "..amit a Spirit látott" tanulmányomban látható képeket a legnagyobb részletességű pds képekből konvertált tif formátumban, azért, hogy a tanulmányban használt Sipirit képtárbeli kontrasztnövelt jpg képek információvesztését kiküszöböljem. Arra számítok, hogy lesz jónéhány olyan kép, amely a képtárbeli mutatványához képest más eredményre fog vezetni. Néhányat már találtam is:
- A II. részben a sol1354-en egy csövet mutató képen a pds kép szerint nem cső, hanem furán simára lecsapott felületű kő
- a III. részben a sol375-ös képen nem fogasléc, hanem kövek sorozata, amit a túlkontrasztosítás hozott fogasléc formára
- a III. részben a sol 1367-en nem díszes papucs, hanem valami egészen más holmi, de bizonyos vagyok benne, hogy nem kő.

Ugyanakkor több más dolog még több megerősítő információt kapott:
- a "majom"
- a sol1367-en a kis szobrocska a Home Plate oldalában
- a csigamenetes orsó
- a kosfej sol63-on
- a homokba süllyedt fej sol731-en
Majd még folytatom.
no avatar
User

zolee

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
100

2011.08.18. 05:43

Szerző: zolee » 2012.04.07. 04:59

Ez nagyon jó ötlet volt tőled, Yupiter! Előre is jó munkát kívánok!
Akkoriban nekem nagyon bizarr tárgynak tűnt az űrhajós sisak. Azzal mi van? Azt is felvehetnéd a listádra!
Bocs, ha bárkinek is beletiportam ezzel a hitébe!
no avatar
User

Intuíció

Szerző: Intuíció » 2012.04.07. 07:04

yupiter írta:Elkezdtem újrafeldolgozni az "..amit a Spirit látott" tanulmányomban látható képeket a legnagyobb részletességű pds képekből konvertált tif formátumban, azért, hogy a tanulmányban használt Sipirit képtárbeli kontrasztnövelt jpg képek információvesztését kiküszöböljem. Arra számítok, hogy lesz jónéhány olyan kép, amely a képtárbeli mutatványához képest más eredményre fog vezetni. Néhányat már találtam is:
- A II. részben a sol1354-en egy csövet mutató képen a pds kép szerint nem cső, hanem furán simára lecsapott felületű kő
- a III. részben a sol375-ös képen nem fogasléc, hanem kövek sorozata, amit a túlkontrasztosítás hozott fogasléc formára
- a III. részben a sol 1367-en nem díszes papucs, hanem valami egészen más holmi, de bizonyos vagyok benne, hogy nem kő.

Ugyanakkor több más dolog még több megerősítő információt kapott:
- a "majom"
- a sol1367-en a kis szobrocska a Home Plate oldalában
- a csigamenetes orsó
- a kosfej sol63-on
- a homokba süllyedt fej sol731-en
Majd még folytatom.

Kedves yupiter!

Mindig érdeklődéssel olvasom hsz-eidet, mert ugye az ember egy szakember véleményét sokkal jobban figyeli. Főleg akkor, ha látja, hogy nem valamilyen elkötelezettségről van szó. Ill. arról, csak az igazság felé...

Szóval: engem ledöbbentett, amit a megerősítő infókról írtál. Mert, ha azok közül csak egy is a "valóságnak" megfelelő, akkor itt tényleg döbbenetes, ami zajlik.

Ez most nem valami rácsodálkozás a világra. Elég régóta foglalkozom "ilyen" dolgokkal, /: a villamoson ingyen utazom! :lol: :/ és több olyan dolgot olvastam, láttam, ill. éltem át, ami a "közzétett" fizikával nem magyarázható.

És, hát ez úgy van, hogy, ha valamiből egy kicsike igaz, akkor általában az egész is igaz. De akkor mi folyik itt....????
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
997

Szerző: yupiter » 2012.04.12. 17:57

Lehet, hogy sokaknak magyarázatra szorul, hogy miért érdemes újraértékelni a 4 évvel ezelőtti tanulmányomban szereplő képeket ill. alakzatokat.
Az ok a következő.
A marsroverek a készített képeket bitkép formában készítették, és ezeket küldték el a földi központba bizonyos átkódolás után. Itt a földi központban visszaalakították a kapott képeket az elvileg veszteségmentes, maximális felbontású és maximális dinamikájú (14 bites) pds formátumra. természetesen egy ilyen 1 Mpixeles pds kép kicsit több, mint 2 Mbyteban fér el (1 Mpixel x 2 byte, plusz a képhez tartozó járulékos információk: azonosító adatok, kamera adatok stb.). Emiatt a közönség számára publikus képek helyfoglalását jelentősen csökkentették a 8 bites jpeg tömörítés alkalmazásával, kb. 85%-os standard finomságot használtak. A tömörítés információvesztést okoz, ebben az esetben max.15%-osat, ami az egyes pixelek értékének pontatlanságát jelenti. Nyilván van olyan pixel, amely akár 100%-osan pontos, és van olyan is, amely csak az eredeti pixelérték 85%-át mutatja a jpeg képen.
Amellett elvégeztek egy úgynevezett "autostrech" műveletet is, amely az egyes képeket hasonló kontrasztra hozza, függetlenül az eredeti megvilágítási és kontraszt jellemzőitől. Ezzel is a "fogyaszthatóbb" látványt akarták elérni. Ennek az autostretch műveletnek az eredményeképpen azok a pixelek, amelyek az eredeti kép pixelérték-tartomány legalsó 5%-ban vannak , a preparált képen tökfeketék lesznek, míg azok a pixelek, amelyek az eredeti kép pixelérték-tartomány legfelső 5%-ban vannak , a képtárbeli képeken pedig teljesen fehérek, kiégnek. Ezek a pixelek információtartalom szempontjából teljesen elvesznek, nem lehet semmilyen módon regenerálni őket. Azaz voltaképpen szerencsétlen esetben egyik-másik publikus képen akár 25%-os információtorzulás is lehet, ami könnyen tévútra vezetheti ambert egy ilyen kép elemzésekor.
Na, hát ez a magyarázata annak, hogy a pds képeke segítségével újraértékelem az említett alakzatokat. Ehhez természetesen a pds képeket veszteségmentes tiff formátumúvá alakítom, és a tiff képeket, képpárokat vizsgálom.
Az előbb leírtakra klasszikus példa a tanulmányom IV. részében a sol338-on készített 2N156377725 sz. navcam képen levő furcsa alakzat, amely a publikus képtárban afféle kis fiókákra emlékezetett. Az eredeti pds kép fokozatos kivilágosítása során kiderült, hogy szó sincs "fiókákról", szó sincs kőből lehetlen alakzatról, hanem a jpeg és az autostrech alkalmazása (no, meg az aznapi rendkívül tiszta légkör miatti, a navcam számára igen sötét árnyékok) miatt a teljesen fekete árnyékos rész bizarr kontúrt kapott. Egy fura, törött kőről van szó, amelynek a törésfelülete olyan szögben állt a napfényhez képest, hogy így alakultak ki a megvilágított és árnyékos felületek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára yupiter 2012.04.13. 15:36-kor.
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
997

Szerző: yupiter » 2012.04.12. 18:11

Zolee!
Parancsolj, a kedvedért alaposan megböngésztem az "űrhajóst". Bevallom, én is meglepődtem.
Először attól, hogy az alakzat valóban nagyon hasonló egy űrhajós ruházat sisakjához és (esetleg) a ruha kar-részéhez (első kép). Aztán attól, hogy a "sisak" hátul meg van rongálódva, 2 helyen is, és csövek látszanak ki egy burok alól : ezek kék nyilacskákkal jelölve (ezt véltem annak idején "felségjelzésnek"). Jól látható, hogy a világos rész és a sötétebb rész nem azonos anyag, a kettőt egy gyűrű választja el egymástól,és a gyűrű és a világos rész közt a sötétebb (tömítő?) anyag kissé behomorodott.
A "sisak" bal peremén, lent, egy sötétebb anyagból álló alakzat látható, amely mintegy derékszögű kanyarral tűnik el a takarásban: ez nem része a sisakablaknak vagy a tömítőgyűrűnek.
Két érdekesség látható még a képen: a sárga nyilacskával jelölve valami kaparóféle holmi, míg a zöld nyilacskával egy karabinerszerű tárgy.
A további meglepetésem az volt, hogy a karabinerszerű tárgy a "ruhaujj" "mandzsettájához van rögzítve egy pánttal vagy lánccal, amelynek a hatszögletű szemei látszanak a második képen(az első részképén csak a karabinert jelöltem be) kék nyilacskával jelölve. Na, ezt nem lehetett a publikus jpg képről kiguberálni.
Ez a hatszögletű "láncszem" nem a nagyítás eredményeként jön be: mindenféleéppen rajta van a balkamera képén, alaposan ellenőriztem. Amellett az első "láncszem" és a karabiner közt látható 3 kis pöttyöcske egymás mellett, ami teljesen megfelel egy forgatható rögzítés elemeinek.

A teljes képet böngészgetve két további meglepetésre akadtam, amit a következő hozzászólásba teszek, mert csak 3 kép csatolható egy beíráshoz.
Csatolmányok
űrhajós1-2p247013809effaw00p2410l7c1-k-st.jpg
űrhajós1-2p247013809effaw00p2410l7c1-k-st.jpg (177.43 KiB) Megtekintve 8862 alkalommal.
csuklópánt1-2.jpg
csuklópánt1-2.jpg (46.48 KiB) Megtekintve 8862 alkalommal.
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
997

Szerző: yupiter » 2012.04.12. 18:27

Nos, az előbb említett két meglepi elég megrázó volt.
Az első egy olyan tárgy az "űrhajóstól" balra, amely kb. 20-22 cm széles és 25-30 cm hosszúnak lászik, és kábelek vagy csövek jönnek ki belőle. Az első képen kék nyíllal jelölve. A tárgy látszó felülete kettős domborulatot mutat.
Fogalmam sincs, hogy micsoda. Lehet, hogy az "űrhajósruhával" együtt nem is űrhajósruha, hanem valamilyen bekábelezett jelzőeszköz?
A második kétszeresen lepett meg. Az egyik, hogy hogy nem vettem észre 4 évvel ezelőtt? Ez alól elég hamar felmentettem magam a jpeg és autostrech magyarázattal, de az alól már nem tudtam kimagyarázni magam, hogy miért nem tűnt fel, hogy rendellenesen fényes.
Nos, azért olyan fényes szerintem, mert FÉMBŐL VAN, és a Spirit rátaposván ledrüszölte róla a rárakódott port. Nagyon bejött a pds-tiff módszer: nézzétek meg, ki lehetett világosítani az árnyékos részt is, és kiderül, hogy ez bizony egy olyan alakzat, amely két párhuzamos vastagabb lemezre ráerősített (hegesztett?) vékonyabb lemezből áll. Ha a két "lába" felől nézném, akkor a keresztmetszete egy görög pi-betűhöz hasonlít.
A méretei: kb. 8 cm magas és kb.23 cm széles, nem is olyan apró tárgy.
Látható, hogy a lemez felülete ott fénylik, ahol a rover rátaposott, a lemez közepén még maradt egy kis por, az nem is fénylik. Ilyen rendkívüli felületi fényvisszaverő képesség ilyen alakzattal együtt csakis sima fémfelületet jelent számomra. Nem valószínű, hogy ilyen formát és felületet alakított volna ki a természet kőzetből vagy kristályból.
Csatolmányok
tárgy1-2p247013809effaw00p2410l7c1-k-st.jpg
tárgy1-2p247013809effaw00p2410l7c1-k-st.jpg (187.38 KiB) Megtekintve 8862 alkalommal.
fémdarab1-2p247013809effaw00p2410l7c1-k-st.jpg
fémdarab1-2p247013809effaw00p2410l7c1-k-st.jpg (145.38 KiB) Megtekintve 8862 alkalommal.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
3909

Szentes

Szerző: aranylaci » 2012.04.13. 08:09

Kedves Yup!

Megtennéd, hogy az írásodat e képek és magyarázatok szellemében átírod, hogy feltölthessem a honlapomra?
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
997

Szerző: yupiter » 2012.04.13. 15:35

Nagyon szívesen megteszem,Laci. De ne számíts gyors eredményre, szerintem hónapokig eltarthat, amíg az összes képet újra analizálom, meg a szövegmódosításokat elkövetem.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
3909

Szentes

Szerző: aranylaci » 2012.04.14. 10:27

Lépésenként is mehet, ha úgy könnyebb.
no avatar
User

Painkiller

Szerző: Painkiller » 2012.05.10. 18:44

Anomáliák
Csatolmányok
normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-08~0.jpg
monolit
normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-08~0.jpg (33.27 KiB) Megtekintve 8682 alkalommal.
normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-06.jpg
anomália
normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-06.jpg (35.46 KiB) Megtekintve 8682 alkalommal.
normal_PSP_006737_1265-Square02.jpg
út
normal_PSP_006737_1265-Square02.jpg (25.97 KiB) Megtekintve 8682 alkalommal.
no avatar
User

Painkiller

Szerző: Painkiller » 2012.05.10. 19:51

Marsi enigmák, anomáliák
Yupiter, ha látsz bennük bármi realitást ami arra utal, hogy nm természetes képződmények, kérlek elemezd (ha van időd)
Csatolmányok
OPP-SOL1019-1P218648699EFF7700P2436L2M1-00.jpg
barlang
OPP-SOL1019-1P218648699EFF7700P2436L2M1-00.jpg (353.5 KiB) Megtekintve 8680 alkalommal.
normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-08~0.jpg
anomália
normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-08~0.jpg (33.27 KiB) Megtekintve 8680 alkalommal.
normal_PSP_006755_2030_RED_abrowse-4.jpg
Út
normal_PSP_006755_2030_RED_abrowse-4.jpg (36.22 KiB) Megtekintve 8680 alkalommal.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
3909

Szentes

Szerző: aranylaci » 2012.05.11. 07:28

Anomáliák....
Köszönet!
no avatar
User

Painkiller

Szerző: Painkiller » 2012.05.17. 18:51

Hoztam pár képet. Az első képen különböző színekkel ki van emelve a lényeg baloldalt. Lepedő, vagy valamilyen fedő, vagy a fene tudja... Az biztos, hogy nem természetes képződmény. Vagy a Földön készült, vagy a Marson rakta oda/felejtette ott valaki...
A második képen ismételten egy természetellenes jelenséget láthatunk, ilyet szél magától nem csinál. Ismételten, vagy itthon készült, vagy valaki/valami a Marson kivájta stb...
A harmadik fotót én vágtam egymás mellé a jobban láthatóság kedvéért. Feltűnő lehet a kék ég, a talajnövényzet, és a háttérben kiemelve egy "valami" (jobboldalt kinagyítva). Na az mi lehet, ha szikla, akkor vajon mi a ballance?? Mért nem dől el...stb?? Lehet minden kép amit kapunk itthon készül?

"Mindenki maradjon velünk az igazán érdekes dolgok csak ezután jönnek...hamarosan" :wink: :wink:
Csatolmányok
SOL069-NavCam-Spirit-1.jpg
valaki otthagyta a lepedőjét...
SOL069-NavCam-Spirit-1.jpg (371.23 KiB) Megtekintve 8559 alkalommal.
SOL410-2P162770050EFFA800P2268L6M1-3.jpg
"Szögletes lyuk"?? WTF
SOL410-2P162770050EFFA800P2268L6M1-3.jpg (226.26 KiB) Megtekintve 8559 alkalommal.
kék ég, bokrok, ballance....JPG
SOL 1346 MI A BALLANCE?
kék ég, bokrok, ballance....JPG (88.68 KiB) Megtekintve 8559 alkalommal.
no avatar
User

aranylaci

Rang

Site Admin

Site Admin
3909

Szentes

Szerző: aranylaci » 2012.05.17. 19:41

Tetszik!
no avatar
User

yupiter

Rang

Fanatikus UFO hívő

Fanatikus UFO hívő
997

Szerző: yupiter » 2012.05.18. 17:43

Szia Painkiller!
A legutóbbi képeidhez:
-az első, a navcam kép: a navcam képekkel vigyázni kell. Nem akkora a felbontásuk, mint a pancamnak, amellett vörös szűrővel (600-800nm) készülnek a képek, ezért sokszor csalóka a fény-árnyék viszony, ennélfogva az alakfelismerés is. A "lepedőT" illetően nézd meg az ugyanazon a napon készült pancam képet:
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 90L6M1.JPG .Látni fogod, hogy a "lepedő" voltaképpen egy lapos homokhullám amin keresztülgázolt a Spirit, és letaposta a szélét. A pancam képen még a rover keréknyomai is látszanak.
- a második képhez: passz.
- a harmadik képet nem tudom ,honnan vetted, ugyanis az a hazcammal készült, ami szigorúan csak egy színsávú (600-800nm) fekete-fehér képet készít. A színezés nyilván "művészi munka", afféle fantáziaszülemény. A hazcam nagy torzítása miatt szinte lehetetlen felismerni, hogy mi micsoda a képen (a JPL birtokában levő torzításkompenzáló algoritmus hiányában). Csak annyit tudtam megállapítani, hogy a kép a Home Plate-en készült, és a jobbszéle felé látható fallikus forma nem más, mint az általam "űrhajós ruha" néven említett alakzat. Mellesleg annak a színe nem fekete, hanem feltehetően fehéres-sárgás, ahogy néztem a színszűrős képeket. A területről készült pancam képeket pl. megtekintheted a sol1359-nél. Baromi sok érdekes dolog van ott.

A korábbi képeidhez kapcsolódó észrevételeim:
- amit azz Opportunity készített a Victoria kráterben, azon szerintem nem barlangbejárat látható, mert ha kellően felerősíted az alacsony megvilágítási szintekhez tartozó fényerőt, akkor úgy látszik, hogy csak afféle kőfülke, nincs tovább az út. A vicsorgó pofára emlékeztető alakzat lehet természetes is. Érdemes az L5-ös képet nézned, mert az sokkal részletdúsabb, mint az L2-es szűrővel készült.
- az MRO felvételek közül csak a Mawrth Vallis képet töltöttem le: csodááás..! Az a tereprészlet amúgy is a kedvencem volt még a MOC képek közt is, hát most nagyfelbontású változatban bámulatos formagazdagsággal kápráztat el. Kár, hogy a jp2-es kép majdnem 2 Gbyte, meg a völgy többi részéről is igen nagy képek vannak. Hogy a völgy alján levő fekete anyaggal töltött repedések, meg a fekete buckák micsodák, fogalmam sincs. A kép alapján valami sötét por lehet, ami ugyanakkor csillogni is tud..
- az általad betett többi MRO képrészlethez nem tudok hozzászólni: nem tudtam letölteni a nagy képeket, és gyanítom, hogy még kevésbé van esély, hogy aztán meg megtaláljam ezeket. Mint tű a szénakazalban... Mindenesetre elgondolkodtató formák, bár elég árváknak, tártalannak tűnnek.
no avatar
User

Pifoeko

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
1

2012.05.18. 22:17

Szerző: Pifoeko » 2012.05.18. 22:27

Üdv mindenkinek
Nézegettem a mars szondák Spirit és Opportunity panoráma felvételeit és mi történt?
Eltűnt az összes eredeti felbontású kép nagyrészt.
Milyen véletlen nemde?? Mennyire nyíltan csalnak és hazudnak, kinek nem szúr szemet ez?

Másik az, láttam olyan képet amin látszanak az eredeti színek azt hiszem a Spiritnek az oldalán volt látható a színskála. Ez alapján nem tudná valaki az összes képre viszailleszteni a zöld színtartományt? Láttam ilyet pl a Hold kapcsán. Érdekes lenne.
no avatar
User

Painkiller

Szerző: Painkiller » 2012.05.18. 23:19

Szia Yup! Örülök, hogy írtál. Annak már kevésbé, hogy "lehullt a lepel a lepedőről" :mrgreen: Az eredeti képen tényleg jobban látszik a homokhullám...
Mivel a második képet passzoltad vehetem úgy , hogy - mivel nincsen rá racionális magyarázat a földi/marsi ismereteink alapján - az egy anomália? Ha igen, akkor annak nagyon tudnék örülni, mert ez a későbbi képeknél majd fontos lesz.
A harmadik képet illetően csatolok két másik (sol 1346, sol 1347) szemszögből készített képet (harmadik kép). Azt kéne megtudni, mennyi idő telhetett el a két fotó között.

SOL 1359..... hát igen... erről a környékről tettem fel valamelyik topicba egy érdekes képet de semmi reakció nem volt rá, ezért akkor itt most megismétlem (második kép). Igaz, ez 1350 de ott van a közelben, ha minden igaz. Itt a vulkáni tevékenységet nyugodtan ki lehet zárni nemde? A későbbiekben ez a kép is fontos lesz. De mivel nem vagyok színképelemző, sem grafikus, ezért csak a logikára, az egyéni fantáziámra és a kevéske webdesigner ismereteimre tudok hagyatkozni:)

Mawrth Vallis képek tényleg nagyon szépek...van nekem is kisebb gyűjteményem belőle:) De ezek a HIRISE képek mennyire lehetnek megbízhatóak?

Itt az egyik MRO-ról (első kép) egy részletesebb fotó, hosszúsági szélességi fokokkal, így könnyebben be lehet azonosítani. Folyt.köv.

Pifoeko: NASA-ék nem gondolták át rendesen az elején, hogy a Spirit ilyen bőkezű és tényfeltáró lesz velünk szemben:)
Csatolmányok
1normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-08.jpg
2X6
1normal_PSP_007820_1505_RED_abrowse-08.jpg (36.18 KiB) Megtekintve 8520 alkalommal.
sol 1350 pan cam s[irit rover..jpg
"Marsi Vár"
sol 1350 pan cam s[irit rover..jpg (56.64 KiB) Megtekintve 8520 alkalommal.
SOL 1346-1347.jpg
másik szemszögből
SOL 1346-1347.jpg (63.05 KiB) Megtekintve 8520 alkalommal.
ElőzőKövetkező