Szia Painkiller!
A legutóbbi képeidhez:
-az első, a navcam kép: a navcam képekkel vigyázni kell. Nem akkora a felbontásuk, mint a pancamnak, amellett vörös szűrővel (600-800nm) készülnek a képek, ezért sokszor csalóka a fény-árnyék viszony, ennélfogva az alakfelismerés is. A "lepedőT" illetően nézd meg az ugyanazon a napon készült pancam képet:
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 90L6M1.JPG .Látni fogod, hogy a "lepedő" voltaképpen egy lapos homokhullám amin keresztülgázolt a Spirit, és letaposta a szélét. A pancam képen még a rover keréknyomai is látszanak.
- a második képhez: passz.
- a harmadik képet nem tudom ,honnan vetted, ugyanis az a hazcammal készült, ami szigorúan csak egy színsávú (600-800nm) fekete-fehér képet készít. A színezés nyilván "művészi munka", afféle fantáziaszülemény. A hazcam nagy torzítása miatt szinte lehetetlen felismerni, hogy mi micsoda a képen (a JPL birtokában levő torzításkompenzáló algoritmus hiányában). Csak annyit tudtam megállapítani, hogy a kép a Home Plate-en készült, és a jobbszéle felé látható fallikus forma nem más, mint az általam "űrhajós ruha" néven említett alakzat. Mellesleg annak a színe nem fekete, hanem feltehetően fehéres-sárgás, ahogy néztem a színszűrős képeket. A területről készült pancam képeket pl. megtekintheted a sol1359-nél. Baromi sok érdekes dolog van ott.
A korábbi képeidhez kapcsolódó észrevételeim:
- amit azz Opportunity készített a Victoria kráterben, azon szerintem nem barlangbejárat látható, mert ha kellően felerősíted az alacsony megvilágítási szintekhez tartozó fényerőt, akkor úgy látszik, hogy csak afféle kőfülke, nincs tovább az út. A vicsorgó pofára emlékeztető alakzat lehet természetes is. Érdemes az L5-ös képet nézned, mert az sokkal részletdúsabb, mint az L2-es szűrővel készült.
- az MRO felvételek közül csak a Mawrth Vallis képet töltöttem le: csodááás..! Az a tereprészlet amúgy is a kedvencem volt még a MOC képek közt is, hát most nagyfelbontású változatban bámulatos formagazdagsággal kápráztat el. Kár, hogy a jp2-es kép majdnem 2 Gbyte, meg a völgy többi részéről is igen nagy képek vannak. Hogy a völgy alján levő fekete anyaggal töltött repedések, meg a fekete buckák micsodák, fogalmam sincs. A kép alapján valami sötét por lehet, ami ugyanakkor csillogni is tud..
- az általad betett többi MRO képrészlethez nem tudok hozzászólni: nem tudtam letölteni a nagy képeket, és gyanítom, hogy még kevésbé van esély, hogy aztán meg megtaláljam ezeket. Mint tű a szénakazalban... Mindenesetre elgondolkodtató formák, bár elég árváknak, tártalannak tűnnek.