Üdvözletem kedves Gabe!
"Az állatokat miért nézed le?"
"Szerinted miér nem akarsz meghalni, miélt menekülsz, miért félsz, ha rádtámadnak?"
1. nem nézem le az állatokat, tudom jól, hogy érző lényekről van szó, ezt próbáltam nyomatékosítani a delfines példával, de úgy látom nem sikerült. Ezért írtam, hogy bizonyos állatok.
2. ha rám támadnak csakis az egómtól függ, hogy menekülök e vagy sem. Gondolj a bátorságra. Nem mindekinek száll inába a bátorság. Valaki még a túlerővel is szembenéz, lásd önfeláldozás. Mindeki tudja, hogy egy mérges kutyának hátatfordítani és előle menekülni a legbutább dolog a világon.

És ilyenkor nem az élethez való ösztönöd kapcsol ki, ugyanis ha valakiért vagy valamiért feláldozod magad, akkor nem az ösztöneid súgták(biológia), hogy meghalj, hanem a tudatod az elveidért. Az ösztönt ne keverjük össze a tudattal. Számora ez két különálló folyamat. Ösztön az, mikor a gyermek felsír születéskor, mert biológiailag ez szükségeltetik a túlélshez, míg el nem éri azt a kort, mikor már a tudat is képes irányítani.
Mikor tudatosul benned kiskorodban, hogy injekció=fájdalom=sírás, azonban ezeken később túlteszed magad az akaratod révén. Metr bizony vannak, akik 30 évesne is félnek a tűtől!

Pl a biológia azt súgja, hogy lélegezzek, mert ha nem teszem megfulok, mégis vannak akik visszafolytják rengeteg ideig a levegőt, lelassítják a szívverésüket stb. Tehát ez is egyfajta biológiai ösztön ellen való cselekvés, hiába az életed függ tőle. A biológiai ösztönöket le lehet küzdeni a tudat álltal. És van aki önként lemond egy süllyedő hajón az életéért másokért, ilyenkor nem ösztönösen cselekszik! Szóval ne keverjük a fogalmakat. Ösztönös életet a mai fiatalok élnek. A szórakozásnak, jókdevnek, buli, drog stb. Ez a fiatal ösztön. Éld ki magad jelszó alatt. Az életi alapvető ösztönök az ember esetében nagyon összetett fogalmak! Természetesen vészhelyzetben mindeki másképpen reagál. Ezért mondom azt, hogy az ösztön nem mindíg mérvadó. Természetesen mindenki véleményét tiszteletben tartom! Ez csak az én véleményem! Köszönöm!