A "kezdet és vég", a "miért" és a "van-e miért" kérdéskör

Iz-Ten-Anya

Moderátorok: Gabe, dkj, aranylaci

no avatar
User

booldogh

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

1

Csatlakozott

2010.10.20. 18:30

Iz-Ten-Anya

Szerző: booldogh » 2010.10.23. 14:39

Üdvözlet Mindenkinek!
Pár hónappal korábban papírra, helyesebben egy honlapra vetettem a magyar (és nem csak magyar) ősvallással kapcsolatos emlékezéseimet, elmélkedéseimet. Amit a megfelelő nyilvánosság és kontroll elérése érdekében megosztanék veletek. Nagyon örülnék, ha megtisztelnétek a véleményetekkel.

Magyarok révén ne kerülgessük a forrókását, vágjunk mindjárt a közepébe. A magvallás istenképéről a következő meghatározás olvasható a http://www.magvallas.hu/magonc/node/44 - oldalon:

„A magvallás fennmaradt emlékei arra a következtetésre ösztökéltek, hogy valóban igaz az a vallásokon átívelő, általános megállapítás, miszerint Isten mindenben jelen van, és mindnyájan az Ő gyermekei vagyunk.
Avagy, Isten nem lehet egy különálló, „zárt rendszer”, hanem a mindent befogadó, mindenben jelenlévő kezdettelen-végtelen.
Márpedig, mint ilyen, tetszik, vagy sem egyedül az Univerzummal, helyesebben szólva az univerzumokat is magába foglaló Mindenséggel azonosítható.
(Más kérdés, hogy jelenleg nem vagyunk képesek a Mindenséget definiálni, megérteni.)
Aki egy örökkön létező, csodálatraméltó lény, melynek természetei, a formákat teremtő, fenntartó Mag (Ige) és magerő (Iz), az Iz által megtermékenyített Anyag (Anya), valamint a kettőjük örök táncát koordináló Törvény, Tengely (Ten) minden létezőben megtalálható.

Igen, nem csupán az ember, hanem minden létező a Teremtő gyermeke. A különbségek csupán az isteni természetek mennyiségi és minőségi arányaiban rejlenek.

Az isteni „összetevők” mindenkori harmóniája, abszolút EGYSÉGE pedig csak egyedül Istenben valósulhat meg. Ezért nevezhetjük Őt többek között szuperszinergiának, vagy a részben, és a mindenségben egyaránt ható és megnyilvánuló holisztikus alapelvnek is.”
no avatar
User

alfaetomega

Re: Iz-Ten-Anya

Szerző: alfaetomega » 2011.10.03. 03:48

Nagy baromság ez kéremszépen, akármelyik gondolatgyárban is csinálták. ... :!:

Az IS, vagy IST a magyar VAN "indogermán" (ha egyáltalán létezik ilyesmi) változata, ez pedig erősen arra utal, hogy a nyelvünket már a korai történelem során szándékosan deformálták. A magyar ugyanis egy logikus és többdimenziós nyelv, amiből a Teremtő Istenként való megnevezése csak annyira lóg ki, mint az ékszeresdobozból a lóláb.

Talán még érdemes lenne utánajárni, hogy az inka csomóírást vajon miért tüntették el!
no avatar
User

romeo

Rang

Kezdő kutató

Kezdő kutató
Hozzászólások

81

Csatlakozott

2007.03.30. 22:09

Re: Iz-Ten-Anya

Szerző: romeo » 2011.10.09. 21:50

Isten = Is-ten és nem IST-en! Ha a német vagy bárki más deformálni akarta volna a nyelvünket, akkor inkább ránk kényszeríti a Gott-ot/Deus-t, és nem agyal a ,,van" lefordításán. Másrészt a ,,Vanisten" felfogás (passzív, nem uralkodó, nem cselekvő istenkép) a germán népekre egyáltalán nem jellemző, ők inkább úgymond ,,Úristenben" (aktív, ítélkező, emberjelegű) hittek.

Ten = végtelen (pl. tenger - végtelen víz, tengiz - végtelen puszta, stb. szavakban maradt meg, az ótörökök végtelen istene is Kök Tengri).
Is = ős/isz/íz, az ős itt legősibbet, legeredetibbet jelent, az isz a szabad lélek, az íz pedig valami végső fő jellege, ÍZe nálunk is és rokon népeinknél is.

Ha e témával akarsz foglalkozni, az indoeurópai kultúrát és nyelveket teljesen el kell felejteni, mert körülbelül semmiben nem hasonlítanak a mi kultúránk az övékre, ha mégis, ott nem felétlenül ők hatottak ránk :wink:

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

Powered by phpBB ®
cron