Kovács Benedek: Az élő Hold

A Hold felszínének rejtélyei

 

Üdvözöljük az élő Hold Weboldalán! -  bemutatja John Lear és Ron Schmidt

 

    

 

Mielőtt elkezdenénk bemutatónkat, meg kell kérnünk, tegyen félre minden ismeretet, amiről eddig meg volt győződve. Szabadítsa fel elméjét és készüljön fel rá, hogy elámul majd azon, amit itt talál! Nem várjuk el Öntől, hogy elhiggyen mindent, amit a portálunkon csak fellelhet, de vizsgálja meg bizonyítékainkat és gondolja át őket egy pillanatra. Garantáljuk, hogy soha többé nem tekint többé a NASA fekete-fehér Holdjára ugyan úgy mint azelőtt.

 

 

Évtizedeken át azt látta és hallotta, hogy a Hold egy fakó, élettelen hely, az USGS-hez és a NASA-hoz hasonló szervezetek még erősítették is ezt a képzetet olyan képek megjelentetésével, amilyet alább is lát...

 

 

Később visszatérünk még ehhez a képhez, mert számos lényeges mozzanatot rejt, viszont elrejti azt, ami mára meggyőződésemmé vált: a Hold színes. Két képet szeretnénk most mutatni Önnek. Az elsőt a Galileo űrszonda készítette Jupiterhez való útján... 

 

A színes Telihold

 

 

Kép, ahogy több másik a Galileo által készített színes kép és a hozzájuk kapcsolódó magyarázatok is megtalálhatóak Galileo oldalainkon. Az eredeti méretű képek .ttf formátumban onnan elérhetők. A másik felvétel angol barátunktól, Mike Deegantől, származik. Lejjebb látható a böngészőkhöz méretezett kép Hold Mozaikjából, amit világosabbá tettünk. A kép 170 kölönálló felvételből készült, amelyeket úgy vágtunk össze, hogy az egymást fedő képek széleit ne lehessen észrevenni. A fényerősség megnövelése előtti (80%-kal kevésbé világos) fotót a lenti képre kattintva tekintheti meg. 

Most megnézhette a NASA Internetre felkerülő legjobb felvételeit, amelyek elkészítéséhez adófizetőinek millióinak adóját használták fel.  Biztos vagyok benne, hogy a NASA jobb elvételekkel is rendelkezik, de azok nem kerülnek fel az Internetre, ahogy a nagy távcsövek képeiről sem kerülnek a netre minőségi felvételek. Majd kitérünk arra is, hogy miért nem, most elég az, ha belegondol: miért is nem?

Mike a képet Skywatcher 250px 10" távcsövével és SC1 mode Toucam pro 2 fényképezőgépével készítette. Ha szeretné elmondani Mike-nak, mennyire jó felvételt készített a holdról, klikkeljen standauffish@earthlink.net és én továbbítom neki az üzenetet. Az egyik célunk itt a Pegasusnál, hogy jobb felszerelést biztosíthassunk Mike-nak.  

Az élő Hold
amilyennek még sohasem látta

 

A kivilágosított, több mint 18Mb-os képet itt lehet letölteni

http://www.thelivingmoon.com/43ancients/04images/Moon7/Full_Moon/Moon_Mosaic_80_light.png

 

Forrás: http://www.thelivingmoon.com/

 

Vissza a nyitólapra